UVOĐENJE POLICIJSKOG ČASA U BiH? OGLASIO SE ČLAN KRIZNOG ŠTABA GORAN ČERKEZ: "Rješenje je ..."

Bosna i Hercegovina
UVOĐENJE POLICIJSKOG ČASA U BiH? OGLASIO SE ČLAN KRIZNOG ŠTABA GORAN ČERKEZ: "Rješenje je ..."
.

Situacija u Bosni i Hercegovini u vezi s korona virusom je teška, ali još uvijek pod kontrolom, ocijenio je Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH.

"Ono što je novost je da bi prvu dozvolu za upotrebu vakcine mogli da imamo krajem novembra. Do tada, ukoliko građani nastave da se ponašaju neodogovorno i da ignorišu mjere koje je propisao Krizni štab, nije isključeno ni ponovo uvođenje vanrednog stanja“, izjavio je za Radio Slobodna Evropa Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH.

Čerkez u intervjuu za Radio Slobodna Evropa napominje da je odgovornost za eskalaciju korona virusa u BiH na svima, od građana, koji zaštitne mjere uglavnom nepoštuju, do inspekcije koja dovoljno ne kažnjava te iste neodgovorne građane.

“Napominjem samo da je članom 226 Krivičnog zakona neprovođenje zdravstvenih propisa u vrijeme epidemije, a epidemija je proglašena 2. jula 2020. godine, krivično djelo za koje je čak propisana i kazna zatvora. Prema tome, mi na ovaj način – neprovođenjem mjera – ugrožavamo i funkcioniranje privrede, ugrožavamo i funkcioniranje jednog života, malo izmijenjenog, ali podnošljivog", kazao je Čerkez.

“Ne postoji zdravstvo u svijetu koje je zaduženo za kontrolu provođenja mjera, to svugdje u svijetu radi inspekcija, policija, tako bi trebalo biti i kod nas. Policijski sat, restrikcija nije rješenje. Rješenje je vlastita odgovornost, rješenje je da policija i inspekcija počnu pisati kaznene prijave za one koji ne poštuju. Rješenje je da sudovi počnu procesuirati po hitnom postupku sve one koji ugrožavaju zdravlje drugih”, poručio je Čerkez i pozvao građane da nose maske, peru ruke i drže distancu.

(Radio Slobodna Evropa)

Ne propustite