DR DARIJA UPRAVO OBJAVILA DOBRE VIJESTI CIJELOJ SRBIJI: Otkrila DOKAD mjere ostaju na snazi, PAŽLJIVO PROČITAJTE

Region
DR DARIJA UPRAVO OBJAVILA DOBRE VIJESTI CIJELOJ SRBIJI: Otkrila DOKAD mjere ostaju na snazi, PAŽLJIVO PROČITAJTE
.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravlja na respiratorima se nalaze 143 pacijenta

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 9.590 osoba, njih 287 bilo je pozitivno, dok je, nažalost, preminulo sedam osoba.

Do danas je registrovano je 26.738 pacijenata. Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravlja na respiratorima se nalaze 143 pacijenta. Ukupan broj preminulih je 605, a hospitalizovanih pacijenata je ukupno 3.430, rekla je zamjenica direktora Institita “Batut” doktorka Darija Kisić Tepavčević na konferenciji Kriznog štaba.

Ona je takođe iznijela podatak da je u Srbiji zbog posljedica koronavirusa hospitalizovano 11 mališana.

“U KBC “Dragiša Mišović”, je smješteno osmoro djece, u KC Niš nalazi se jedno dijete, a u Šapcu dvoje”, rekla je dr Kisić Tepavčević

Doktorka je rekla da je jasna tendencija smanjenja broja oboljelih na teritoriji cijele zemlje, ali da će donijete mjere ostati na snazi jer daju rezutate.

“Apslolutni broj oboljelih je najveći u Beogradu i Novom Sadu. Imamo povećanje broja zaraženih na području grada Subotice”, rekla je doktorka Kisić Tepavčević.

Zamjenica direktora Institita “Batut” je dodala da je 280 pacijenata hospitalizovano u posljednja 24 sata dok je 473 otpušteno sa bolničkog lečenja.

Doktorka Kisić Tepavčević rekla je povodom stanja u domu za socijalnu zaštitu u Velikom Popovcu, gdje je  11 zdravstvenih radnika  i 83 korisnika pozitivno, rekla da će svi koji budu imali neke simptome biti hospitalizovani.

“Ovde je veći stepen predostrožnosti potreban.Iskustvo iz Niša nam je pokazalo da je manji broj korisnika doma u početku imao kliničku sliku za hospitalizaciju što nas je iznenadilo zbog njihove starosti i pridruženih oboljenja. Mešutim u narednim danima je došlo do značajnog pogoršanja i onda su svi bili hospitalizovani. To nas je naučilo da moramo biti opresni jer je koronavirus nepredvidiv”, rekla je doktorka i istakla da nam je zbog toga potreban dovoljan broj zdravstvenih radnika.

Što se vakcina tiče doktorka je rekla da se cijeli svet nada da će stići do kraja godine, kao i da se u tri kompanije polažu najveće nade, međutim da još uvijek ništa nije izvjesno.

“U ovom momentu nijedna vakcina nije napravljena. Ono što treba da svima bude jasno da sve vakcine koje su u upotrebi za našu populaciju su prošle sve bezbjednosne procedure i kontrole, a riječ je o vakcinama koje se upotrebljavaju i u drugim zemljama EU”, rekla je dr Kisić Tepavčević.

(objektiv.rs)

Ne propustite