OVO JE RAZLOG ZAŠTO NE MOŽETE SMRŠATI UPRKOS DIJETAMA I VJEŽBANJU: Evo zašto se svaki zalogaj lijepi za vas, OVU GREŠKU SVI PRAVE

Zdrav život
OVO JE RAZLOG ZAŠTO NE MOŽETE SMRŠATI UPRKOS DIJETAMA I VJEŽBANJU: Evo zašto se svaki zalogaj lijepi za vas, OVU GREŠKU SVI PRAVE
Jetra ima ključnu ulogu u metabolizmu, a sudjeluje u metabolizmu svih sastojaka hrane: masti, proteina i ugljikohidrata.

Jetra je crvenkasto-smeđi, vitalan organ ljudskog tijela koji ima brojne i značajne funkcije. Nalazi se u desnom dijelu trbušne šupljine, neposredno ispod ošita i iznimno je dobro prokrvljena. Naime, jetra ima dvostruki krvotok: jetrenom arterijom dolazi krv koja opskrbljuje samu jetru, a portalnom venom dolazi krv iz probavnog sustava bitna za metabolizam cijelog tijela.

Jetra ima ključnu ulogu u metabolizmu, a sudjeluje u metabolizmu svih sastojaka hrane: masti, proteina i ugljikohidrata.

Ima ključnu ulogu:
u održavanju primjerene razine glukoze u krvi,
stvara glikogen,
pretvara toksični amonijak u ureu ili karbamid.

Neophodna je i u nizu drugih životno važnih funkcija kao što su: sinteza proteina plazme, te stvaranje i razgradnja masti, proteina i ugljikohidrata. Osim toga, jetra stvara žuč i konjugira bilirubin (raspadni produkt hemoglobina).

U prvoj fazi detoksikacije jetra koristi enzime kako bi pretvorila toksične supstance u manje štetne.

U drugoj fazi detoksikacije jetra uljučuje miješanje toksina sa drugim molekulima radi povećanja njihove rastvorljivosti u vodi,prenosi Stil Kurir. To omogućava tijelu da bezbjedno uklanja nakupljene otrove i materije.

Ljudi koji su svjesni važnosti jetre, pokušavaju da žive zdravijim životom; jedu organsku hranu, čistu vodu, redovno vježbaju i koriste netoksična sredstva za higijenu.

 Međutim, to nekad nije dovoljno, jer smo svakodnevno izloženi toksinima koji se nalaze u našem okruženju.

Kako da znate da jetra ne radi kako treba?

Ako vam jetra ne radi kako treba, vjerovatno imate:
jake glavobolje i migrene
osjećate anksioznost i depresiju
negativne emocije
hronične bolove u mišićima i zglobovima
bol u stomaku
problem sa varenjem
alergije
gasove
stomačne probleme
probleme sa varenjem
loš dah
prekomjerno znojenje


Šta možete da promjenite:

Jedite zdravu hranu svaki dan u isto vrijeme. Kombinujte biljne proteine, proklijale žitarice, fermentisanu hranu, sirove orahe i sjemenke.

Pijte puno čiste vode.

Povećajte unos ljekovitih ulja kao što su kokosovo, laneno i ulje konoplje.

Jedite najmanje 35 vlakana dnevno. Dobri izvori vlakana su čia, artičoka, sjeme lana, avokado, brokoli i td.

Prestanite da jedete slatkiše i proizvode od tijesta.

Svakodnevno jedite jaja, sirov spanać, peršun, bijeli luk, crni luk, kelj...

Kurkuma: glavni sastojak kurkume je kurkumen koji je poznat po zdravstvenim faktorima, ali najviše po tome što obnavlja ćelije jetre.

Čičak: ovo je verovatno najbolja biljka za jetru. Čičak čisti jetru od oštećenja koja mogu izazvati virusi, toksini i alkohol.

Ako vam jetra ne radi kako treba - kilogrami mogu samo da se talože, uprkos dijetama i vježbanju.


 

Ne propustite