STARINSKI LIJEK ZA ŽLIJEZDU I UBRZAVANJE METABOLIZMA: Evo kako se pravi orahovača (RECEPT)

Zdrav život
STARINSKI LIJEK ZA ŽLIJEZDU I UBRZAVANJE METABOLIZMA: Evo kako se pravi orahovača  (RECEPT)
Orasi su puni vlakana, masti, minerala i vitamina – a to je samo početak onoga što pružaju našem tijelu.

Orasi su puni vlakana, masti, minerala i vitamina – a to je samo početak onoga što pružaju našem tijelu.

Naši stari su obožavali liker od zelenih oraha. Dobro su znali da je on djelotvorniji od mnogih lijekova.

Orasi su bogatiji antioksidantima od bilo kojeg drugog orašastog ploda. To je zbog vitamina E, melatonina i polifenola koji su najviše zastupljeni u kožici oraha.

Razna istraživanja su pokazala da jedenje oraha može smanjiti rizik od razvitka određenih vrsta rakova: raka prostate, dojke i debelog crijeva.

Orasi su bogati polifenolom elagitanisom koji se može u crijevima pretvoriti u urolitine. Oni imaju protuupalna svojstva što može biti jedan od načina na koji orasi štite tijelo od raka debelog crijeva.

Orasi liječe najrazličitija oboljenja, a izuzetno pomažu za probleme štitne žlijezde, grla, respiratornih puteva kao i bronhitisa ali i za ojačavanje imuniteta.

Narodna medicina preporučuje orahovaču za liječenje anemije, ali i kao prvu pomoć kod stomačnih tegoba i za ubrzavanje probave.

Sada je pravo vrijeme za branje mladih, zelenih oraha i za pravljenje likera od oraha ili orahovače.

Prije bilo kakvog rada sa mladim orasima obavezno staviti gumene rukavice da bi zaštitili ruke od ružnih smeđih fleka koje je teško skinuti. Njihova zelena kora zna da ostavi vrlo neprijatan trag na rukama. Zato je poželjno da zaštitite ruke rukavicama tokom sjeckanja ili bockanja mladih oraha.Potrebno vam je: 40 mladih oraha, 1kg meda, 1l rakije.

Priprema: Mlade orahe isjeckajte, stavite ih u veću staklenu teglu pa preko njih dodajte 1kg meda i 1l rakije. Zatvorite odgovarajućim poklopcem pa ostavite da tegla stoji na suncu 40 dana.

Povremeno promiješajte sadržaj plastičnom kašikom.

Primjena: Svako jutro na prazan želudac popijte po jednu malu, rakijsku čašicu ovog likera.

Prije posluživanja, orahovaču blago promućkajte kako bi se podigao ljekoviti talog.

orahovaca

(foto:coolinarika)


Upozorenje za orahovaču

Birati zdrave, neoštećene plodove i ne ljuštiti ih.

Orasi u tegli sa šećerom i rakijom mogu stajati i više mjeseci. Ako tako odlučite, onda teglu poslije isteka perioda od 40 dana sklonite na hladno i mračno mjesto

Ne može svako ko ima probleme sa tiroidom da pije orahovaču!!! Morate ljekara da pitate da li u vašem slučaju smijete da pijete orahovaču ili ne zbog velikog prisustva joda. Kod nekih oboljenja tiroidne žlijezde orahovača je štetna!

Ne propustite