Srbija je danas dobila prvu poslanicu pod hidžabom: Ko je Novopazarka Misala Pramenković

Aktuelno
Srbija je danas dobila prvu poslanicu pod hidžabom: Ko je Novopazarka Misala Pramenković
,

Skupština Srbije prvi put je dobila poslanicu pod hidžabom, a riječ je o Misali Pramenković koja je u parlament ušla na listi Stranke pravde i pomirenja Muamera Zukorlića.

Prof. dr Misala Pramenković je rođena 1980. godine, a radi kao profesor islamskih nauka u Medresi "Gazi Isa-beg". Potpredsjednica je Stranke pravde i pomirenja i kao treća na listi te partije danas je poslala poslanik u Skupštini Srbije.

U prvoj izjavi od ulaska u Skupštinu rekla je da od svog mandata očekuje da će svojim djelovanjem i zalaganjem opravdati poverenje koje joj je ukazano.

- Nastavićemo ono što su naši poslanici u prethodnom mandatu započeli, mi smo stranka kontinuiteta, ali ću se posebno zalagati za prava žena, djece, status porodice - rekla je za B92.net.

Pramenković je dodala i da je svakako i ranije trebalo da u Skupštini Srbije bude poslanica Bošnjakinja.

- Ali je značajno i to što ja nisam jedina - zaključila je ona.

I u ranijim izjavama naglašavala je zaštitu i afirmaciju porodice, žene i djeteta kao svoj fokus u bavljenju politikom. 

- Porodica je osnovna, temeljna ćelija društva od čijeg kvaliteta zavisi kvalitet i budućnost same zajednice. Žena je stub porodice i, u svetoj ulozi majke, ali i u drugim porodično-društvenim ulogama faktor je od čijeg moralnog i mentalnog kvaliteta zavisi i kvalitet zajednice. Zbog toga se u SPP-u i zalažemo za dostojanstven život kako muškaraca, tako i žena. Nažalost, činjenica je da neke probleme, pritiske i zloupotrebe više osjete žene nego muškarci. Žene kao i muškarci imaju obavezu, ali i pravo da podižu društvo, promoviraju dobro i sve univerzalne vrednosti. S druge strane, izbjegavaju i odvraćaju od svega što je loše i to svako u skladu sa svojim potencijalima, mogućnostima, pozicijama - izjavila je jednom prilikom.

Predsjednik stranke iz koje dolazi, Muamer Zukorlić, ranije je izjavio da je "Pramenkovioć doktor nauka, ugledna profesorka i majka četvoro dece, kao i primer žene koja je uspjela da uskladi i porodicu i karijeru i da bude politički aktivna".

- To će i za parlament Srbije biti osvježenje i obogaćenje - ocijenio je Zukorlić.

Ne propustite