IMATE LI OVU KVRGU NA RUCI? ODMAH SE OBRATITE LJEKARU: Uopšte nije bezazlena, NE IGRAJTE SE!

Porodica i zdravlje
IMATE LI OVU KVRGU NA RUCI? ODMAH SE OBRATITE LJEKARU: Uopšte nije bezazlena, NE IGRAJTE SE!
.

Kad se na ruci, dlanu, prstima ili zglobu pojave nateknuća, kvrge ili lezije, obično za to okrivimo povredu, ubod insekta ili žuljeve povezane s radom.

Ipak, takvi simptomi mogu biti indikacija većih problema sa zdravljem.

kvrga-1-620x325

Kako prepoznati

Ljekari takve kvrge zovu higromom, koji je oblik dobroćudne ganglionske ciste na zglobu, ali može se pojaviti i na površini dlana ili na unutaršnjoj strani prstiju. Obično je veliko od nekoliko milimetara do dva centimetra, a ređe se javlja u većim dimenzijama. Zapravo se radi o tumoru mekog tkiva šake u kontaktu sa zglobnom kapsulom ili omotačem tetive.

U svakom slučaju, te kvrge nisu samo estetski problem – već zaista mogu smanjiti kvalitet života i prouzrokovati zdravstvene probleme.

Zašto nastaje

Na nastanak izbočine utiču ponavljane “mikrotraume”, odnosno često vršenje pojedinih pokreta ili poremećaj toka cirkulacije u zglobu. Zbog povećanja pritiska u omotačima na pojedinom mestu nastaje vrećica u kojoj se sakuplja tečnost koja se kreće samo u smeru ka ganglionu. Ako se uspostavi obrnuti tok ili vrećica pukne, ganglion može nestati, što se događa kod skoro polovice bolesnika.

kvrga-2

Posljedice

Osim vidljivog izbočenja, drugi simptomi se retko javljaju. Može se javiti i bol, trnci i ograničena pokretljivost, ali doktori upozoravaju kako je u težim slučajevima moguć ozbiljniji poremećaj funkcioniranja šake. Za postavljanje dijagnoze radi se pregled i rendgen, a ako se posumnja na tumor mekih tkiva šake, tada se radi i biopsija.

U svakom slučaju, doktori savetuju da potražite pomoć stručnjaka ukoliko primetite takvo izbočenje.

Novi.ba/Kurir

 

Ne propustite