ZLOČIN NE ZASTARIJEVA: Sjećanje na stravične zločine i ubistva 3.000 fočanskih Bošnjaka

Aktuelno
ZLOČIN NE ZASTARIJEVA: Sjećanje na stravične zločine i ubistva 3.000 fočanskih Bošnjaka
,

Simboličnim spuštanjem ruža u Drinu s mosta stradanja kod zloglasnog zatvora u Foči je obilježena godišnjica zločina nad 3.000 bošnjačkih civila iz ovog grada.

Članovi Udruženja žrtava rata "Foča 1992 - 1995" svake prve nedjelje u augustu obilježe dan sjećanja na sve fočanske šehide i stravične zločine u kojima su ubijani, zarobljeni, silovani i mučeni u ovom gradu, kako se žrtve a ni zločini ne bi zaboravili.

- Danas obilježavamo dan sjećanja na sve fočanske šehide i nevino ubijene žrtve rata općine Foča. Tokom agresije na Bosni i Hercegovinu, u Foči je ubijeno 3.000 Bošnjaka, od toga je 586 žena, to samo po sebi govori o karakteru ratovanja. Nažalost evo 28 godina je prošlo i mi još uvijek nismo pronašli svoje najmilije i još uvijek tražimo 627 članova naših porodica koji se vode kao 'nestali' - kazala je u izjavi za Fenu generalni sekretar Udruženja žrtava rata "Foča 1992-1995" Midheta Kaloper Oruli.

Prema njenim riječima, Udruženje ima za cilj da obilježava značajne datuma, te da s lokalnim vlastima općine Foča pokušavaju obilježiti neka mjesta stradanja u Foči nad Bošnjacima ove općine.

- Trenutno se nalazim na željeznom, Karlovom mostu preko Drine, za nas žrtve poznatiji kao 'Most smrti', a u neposrednoj blizini se nalazi fabrika smrti tj. KP Dom iz kojeg mnogi naši Bošnjaci nisu ugledali svjetlo dana nego su nažalost na svirep način ubijeni upravo na ovom mostu - istakla je Kaloper Oruli.

Dodala je da su nažalost zbog situacije s koronavirusom mnogi zvaničnici otkazali dolazak na ovaj događaj. Obilježavanju je, između ostalih, prisustvovao i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

- Potredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović je uputila pismo podrške s dovama prema našim šehidima - kazala je Kaloper Oruli.

Ne propustite