NAKON IZJAVE SEBIJE IZETBEGOVIĆ: Krizni štab KS mogao bi donijeti restriktivnije mjere za građane, možda već danas?

Aktuelno
NAKON IZJAVE SEBIJE IZETBEGOVIĆ: Krizni štab KS mogao bi donijeti restriktivnije mjere za građane, možda već danas?
,

Nakon što je generalna direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović istakla kako su potrebne restriktivnije mjere građanima jer ne poštuju već propisane o nošenju maske i držanju distance i izbjegavanju okupljanja, pitanje je da li će Krizni štab Ministarstva zdravstva KS na čijem je čelu Aida Pilav donijeti neke druge mjere, piše NAP. 

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva od 25. jula je donio nove mjere ali je svakom kantonalnom kriznom štabu ostavljena slobodna volja da donese i restriktivnije mjere ukoliko to zahtijeva epidemiološka situacija. 

Najveći broj zaraženih u KS od ukupnog broja aktivnih slučajeva 1.250 je u dobi od 20 do 44 godine. Evidentno je prema dnevnim presjecima da se virus širi i to najviše u porodicama i firmama. I dalje važe preporuke ko se može organizirati da radi od kuće, a svi oni koji osjete bilo kakve simptome da se izoliraju i jave nadležnim službama i ljekaru porodične medicine. 

Isto tako je uočljivo da građani u dovoljnoj mjeri ne poštuju izrečene zaštitne mjere kao što je nošenje maski iako je ono obavezno u zatvorenom prostoru (javni saobraćaj, prodavnice, objekti, preduzeća...), ali je to i pitanje za nadležne inspekcijske organe koji su nadležni za kontrolu provođenja mjera. U javnom gradskom prijevozu brojni putnici ulaze bez maske na licu ili je skinu čim uđu u prijevoz.  

Veći broj naših sugrađana javio se redakciji Patrije tvrdeći da se ne poštuju ni izrečene mjere obavezne izolacije/samoizolacije. Dakle, sve očito ostaje na savjesti građana. 

Ukoliko bi u narednih desetak dana došlo do povećanog broja zaraženih pitanje je koliko bi zdravstveni sistem mogao to podnijeti, a naročito imajući u vidu da u KS postoji samo izolatorij na Podhrastovima čiji je kapacitet 85 do 100 mjesta.

Ne propustite