Na području muftijstva bihaćkog bajram-namaz klanjan na 233 lokacije

Aktuelno
Na području muftijstva bihaćkog bajram-namaz klanjan na 233 lokacije
.

Na području Muftijstva bihaćkog danas je bajram-namaz klanjan na 233 lokacije.

Centralna bajramska svečanost je održana u Gradskoj džamiji u Bihaću, gdje je bajram-namaz predvodio i hutbu kazivao muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

- Muftija Kudić je govorio o univerzalnosti naše vjere gdje je posebno istakao važnost životnih poruka proisteklih iz hadža i kurbana koje posebno obilježavamo ovog Bajrama. Posebno je istakao značaj da se Bogu odazivamo najprije što možemo, jer se lahko može desiti da kada htjednemo ne mognemo. Također, naglasio je važnost žrtve kroz primjer Ibrahima, a.s. gdje je poentirao konstatacijom da je nagrada od Gospodara onolika kolika i naša spremnost na žrtvu za opće dobro - saopćeno je iz Muftijstva bihaćkog.

Iako svaki Bajram ima svoju čar, muftija Kudić je ipak uputio dovu Gospodaru da naredne bajrame dočekujemo u normalnijim okolnostima i otvorenom ambijentu.

Nakon bajram-namaza muftija Kudić je zajedno sa svojim prethodnikom Hasan-ef. Makićem i direktorom cazinske medrese "Reis Džemaludin-ef. Čaušević" Enes-ef. Ljubijankićem posjetio klaonicu u Bosanskoj Otoci u kojoj se i ove godine pripremaju kurbani koje su brojne džematlije uplatili za potrebe medrese.

Muftija je istakao svoje zadovoljstvo onim što je vidio, te naglasio kako je i ove godine akcija kurbana bila posebno prepoznata od strane naših džematlija, što nas u Islamskoj zajednici dodatno obavezuje.

Ovogodišnji Bajram je poseban i po tome što je veliki broj džemata organizirao klanjanje bajrama-namaza u dvorištima džamija i na otvorenom, u skladu s instrukcijom reisu-l-uleme, što je svakako doprinijelo da se veliki broj ljudi odazvao klanjanju bajram-namaza pri tome poštujući sve propisane mjere zaštite od koronavirusa.

Ono što svakako nedostaje ovog Bajrama u Krajini jeste brojna dijaspora koja se svakog bajrama uputi u domovinu da provede bajramske dane sa svojim bližnjima. Zbog brojnih restrikcija u zemljama u kojima žive i rade, broj onih koji su htjeli doći i nisu uspjeli je veliki, a isto toliko je velika praznina kod njihovih porodica, rodbine i prijatelja koji su ih i ovog Bajrama željno iščekivali.

Ne propustite