Pripreme za Sarajevo Film Festival: Nakon 15 godina neće biti projekcija u Narodnom pozorištu

Aktuelno
Pripreme za Sarajevo Film Festival: Nakon 15 godina neće biti projekcija u Narodnom pozorištu
.

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival, 26. po redu, bit će održan od 14. do 21. avgusta u novom, prilagođenom formatu, u skladu sa svim aktuelnim epidemiološkim mjerama zbog koronavirusa.

Planirano je da se filmske projekcije održe na lokacijama gdje je moguće kontrolirano i kontinuirano provoditi sve epidemiološke mjere.

Publici će na raspolaganju biti posebni ulazi i sektori za grupe od maksimalno 100 posjetilaca u otvorenim ili do 50 u zatvorenim projekcijskim prostorima. Obavezna će biti propisana distanca između gledalaca, izvodit će se redovne dezinfekcije prostora, rigorozno će se sprovoditi obaveza nošenja maski u zatvorenim prostorima, a preporuka je i nošenje maski na otvorenom.

U skladu sa epidemiološkom situacijom ovogodišnje festivalske lokacije su uglavnom otvorena Open Air ljetna kina: Ljetno kino „Raiffeisen“, „dm Summer Screen“, Ljetno kino “Safet Zajko”, te novo Ljetno kino Stari grad. Projekcije u zatvorenom su planirane u Bosanskom kulturnom centru, kinu „Meeting Point“, MMC Ilidža i Dječja kući Novo Sarajevo.

KJP Centar Skenderija je alternativa u slučaju kiše za projekcije iz ljetnih kina „Raiffeisen“ i Stari grad. SFF sa dijelom svog filmskog programa ide i u Mostar. Novo otvoreno kino je na trgu novoizgrađenog Tržnog centra Plaza u Mostaru.

Prvi put nakon 15 godina neće biti projekcija u Narodnom pozorištu, niti će na crvenom tepihu biti službenog protokola. To će pričekati neka bolja vremena.

Crveni tepih ispred Narodnog pozorišta ove će godine biti mjesto za intervjue sa autorima i gostima Festivala te za promociju svih zdravstvenih i epidemioloških mjera. Otvoreni prostori oko Narodnog pozorišta postat će centralno mjesto sigurnih susreta. Da bi se izbjegle uobičajene gužve, gledaocima se preporučuje online kupovina ulaznica.

Filmski programi SFF-a, predavanja i razgovori koji ga prate prvi put će biti dostupni gledaocima iz cijele Bosne i Hercegovine putem online platformi.

Program „CineLink“ dani filmske industrije, koji obično privuče blizu 1.500 profesionalaca iz svijeta filma i „Talents“ Sarajevo, festivalska platforma za obuku mladih filmskih profesionalaca iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza, ove će godine biti održani u online formatu. 

U skladu sa situacijom, prijema i partija u organizaciji Sarajevo Film Festivala i festivalskih gostiju ove godine neće biti. Direkcija Festivala poziva sve one koji planiraju organizaciju događaja u vrijeme SFF-a na sprovođenje svih propisanih mjera i brigu za sigurnost publike, gostiju i uposlenih.

- Uz dugogodišnju podršku publike, partnera i brojnih pojedinaca i organizacija uključenih u aktivnosti, Sarajevo Film Festival danas je veliki kulturni i društveni događaj sa ogromnim uticajem na ekonomiju grada i čitave BiH. Naša dužnost kao odgovornih profesionalaca je bila da ovogodišnje izdanje festivala prilagodimo situaciji koju je nametnula globalna Covid-19 pandemija. Želimo još jednom, zajedno pokazati važnost kulture i umjetnosti, i grad Sarajevo i BiH pokazati u pravom svjetlu.

Vjerujemo da zajedno, mi kao organizatori, građani Sarajeva, institucije vlasti, brojni partneri, ugostiteljski objekti i hoteli, te gosti koji će uprkos brojnim iskušenjima biti sa nama, možemo uspjeti.

Organizirajući festival u skladu sa savjetima zdravstvenih stručnjaka i ponašajući se odgovorno i u okviru jasno definiranih smjernica, možemo pokazati kako se društvena kohezija gradi i kada smo dužni održavati fizičku distancu - izjavio je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Do početka i u toku odvijanja Festivala, Direkcija SFF-a će biti u svakodnevnom kontaktu sa Štabom civilne zaštite Kantona Sarajevo i poštovati svaku odluku o održavanju i realizaciji Festivala koju donesu nadležne institucije i zdravstveni stručnjaci.

Ne propustite