SMJESA SKIDA KAMENAC KAO LUDA, TRI SASTOJKA ĆE VAS RIJEŠITI MUKE: Bez ribanja i trljanja!

Praktična žena
SMJESA SKIDA KAMENAC KAO LUDA, TRI SASTOJKA ĆE VAS RIJEŠITI MUKE: Bez ribanja i trljanja!
.

Slavine su dio „namještaja“ koji svakodnevno više puta koristimo, a nekako ih poprilično zanemarujemo.

Otkrit ćemo tri prirodna načina za čišćenje slavina. Tvrda voda bogata je kamencem – a nakon svakog puštanja vode ostane malo (ili puno) vode na rubu slavine i umivaonika.

Kada ta voda ispari, ostaje mineralni sediment, odnosno naslaga kamenca. Kad se na tu površinu nataloži kamenac, ta površina više nije glatka – pa se tu često hvataju i razne druge prljavštine te plijesan. Međutim, sve se to lako i na prirodan način može počistiti – uz pomoć tri namirnice koje gotovo sigurno imaš u svojoj kuhinji…  

1. Alkoholni ocat  

Ocat je poznati „multitasker“ u kućanstvu – i sjajno je sredstvo za čišćenje. Čišćenje slavina s octom vrlo je jednostavno: ulij ocat u bočicu s raspršivačem te pošpricaj slavine octom. Ostavi da ocat djeluje neko vrijeme te slavine prebriši krpom. Ako su naslage jako tvrdokorne, možeš staviti na kritična mjesta nekoliko listova papirnatih ručnika natopljenih octom te ostaviti preko noći.

ocat

Ocat je također dobar za čišćenje kamenca na perlatoru (dijelu koji se odvija od slavine - kroz koji curi voda, a u njemu su i mrežica i gumica) – jednostavno stavi sve u čašicu s octom te ostavi preko noći. Ujutro će biti sve očišćeno od kamenca.

 2. Soda bikarbona  

Osim što se koristi za pečenje kolača, soda bikarbona izvrsna je i za čišćenje. Pasta od sode bikarbone uspješno uklanja kamenac te je dobra za poliranje slavina od nehrđajućeg čelika – neće oštetiti površinu. Za pastu trebaš pomiješati nekoliko žlica sode bikarbone, nekoliko žlica vode (tekstura neka bude poput paste za zube) te nekoliko kapi eteričnog ulja čajevca (dobro je protiv plijesni). Pastu jednostavno nanesi s pomoću krpe na slavinu te trljaj dok se kamenac ne ukloni. 

soda

 3. Limun  

Limun sadrži puno kiseline pa može lako ukloniti kamenac. OK, ako su naslage kamenca tvrdokorne, trebat će ti dosta truda i vremena – međutim, one manje tvrdokorne uklonit ćeš trljanjem s polovicom limuna po njima.

limun1

Također možeš natopiti ručnik sokom od limuna pa onda trljati slavine. Osim što će slavine biti čiste, fino će mirisati.  

Izvor: miss7.24sata.hr/

Ne propustite