PORED KREVETA PRED SPAVANJE STAVLJATE ČAŠU VODE: Ne radite to više, NEMATE POJMA ŠTA SE MOŽE DESITI!

Praktična žena
PORED KREVETA PRED SPAVANJE STAVLJATE ČAŠU VODE: Ne radite to više, NEMATE POJMA ŠTA SE MOŽE DESITI!
.

Mnogi od nas ni ne pomišljaju o odlasku na spavanje ako se na noćnom ormariću pored kreveta ne nalazi puna čaša vode.

Radi se o veoma raširenoj navici, a svako ko je nakon buđenja okusio spomenutu vodu zasigurno je primijetio promjenu u okusu.

Naime, voda sadrži šećere i proteine koji su prava meta raznoraznim mikrobima.

shutterstock-407170651

foto:Shutterstock

Što se preko noći događa s vodom u čaši?

Čaša vode u stanju je apsorbirati ogromne količine prašine i bakterija. Voda izložena zraku apsorbira ugljikov dioksid koji se djelomice pretvara u ugljičnu kiselinu koja mijenja hemijsku strukturu vode. Ugljična kiselina koja otpušta 1-2 protona postaje bikarbonat što znači da snižava PH vrijednost vode te na taj način mijenja i njen okus. Voda i dalje nije opasna za konzumaciju, ali je ipak puna bakterija i prašine.

Voda igra važnu ulogu u svim procesima našeg organizma i svi smo i više nego svjesni da bi bez vode život na Zemlji bio nemoguć. Postoji li išta bolje od čaše hladne vode kada je u pitanju utaživanje žeđi ili hlađenje organizma?

Većina nas upoznata je sa zlatnim pravilom koje tvrdi da svakoga dana treba popiti osam čaša vode. Ipak, ovog se pravila ponekad teško pridržavati i veoma ga je lako zaboraviti.

shutterstock-403241854-1024x683

foto:Shutterstock

Neki ljudi smatraju da povećana konzumacija vode prije spavanja može negativno utjecati na kvalitetu sna. Tačnije, smatraju da može rezultirati čestim odlascima na WC. Premda je ovo tačno za određeni postotak ljudi, konzumiranje vode prije spavanja u većini slučajeva zapravo podiže kvalitetu sna, pogotovo ako osoba pati od noćnih grčeva u nogama koji nastaju kao rezultat nedovoljnog konzumiranja vode.

U svježe natočenoj vodi uživaj tokom cijelog dana:

Nakon buđenja – jedna ili dvije čaše vode ujutro pomaže razbuditi organizam.
Prije svakog obroka – čaša vode 30 minuta prije obroka pomaže probavljanje obroka.
Prije i poslije fizičke aktivnosti – obilna konzumacija vode prije i poslije fizičke aktivnosti smanjuje rizik od dehidracije.

Izvor: eatlovessleep.hr
 

Ne propustite