Ko je sve bio u kontaktu s Čovićem i da li je upitno usvajanje budžeta u Domu naroda Parlamenta BiH?

Bosna i Hercegovina
Ko je sve bio u kontaktu s Čovićem i da li je upitno usvajanje budžeta u Domu naroda Parlamenta BiH?
.

Nakon informacije da je koronavirusom zaražen lider HDZ-a i dopredsjedavajući Doma naroda Dragan Čović usvajanje budžeta se dovelo pod znak pitanja.

Naime Klub hrvatskog naroda u ovom domu Parlamenta BiH čine Lidija Bradara, Bariša Čolak, Marina Pendeš, Dragan Čović i Zlatko Miletić. Jasno je da od pet nabrojanih delegata samo jedan nije iz Hrvatske demokratske zajednice BiH.

Pitanje koje se sada postavlja jeste ko je sve posljednjih dana iz HDZ-a bio u kontaktu sa stranačkim predsjednikom odnosno da li je to neko od četvorke iz Doma naroda. Treba uzeti u obzir i prirodu Čovićevog posla, tako da je moguće da je posljednjih dana u kontakt dolazio i sa kolegama iz drugih stranaka.

160120-dragan-covic-markica

S obzirom da je danas iz HDZ-a saopćeno da se Čović osjeća dobro, ali da će radne aktivnosti nastaviti iz samoizolacije sada se traži informacija da li će iz preventivnih mjera u izolaciju morati i Bradara, Čolak i Pendeš. Na naše pozive nabrojani danas nisu odgovarali.

Ukoliko se to dogodi, oni neće prisustvovati sjednici u utorak, a to bi značilo da budžet BiH neće moći biti usvojen ni 21. jula.

Razlog zbog kojeg nije moguće održavanje online sjednice leži u činjenici da ovaj dom nikada nije usvojio izmjenu Poslovnika o održavanju sjednica online putem, kao što je to uradio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Bitnost što hitnijeg usvajanja budžeta leži i u činjenici da je potrebno osigurati 4,2 miliona KM iz državnog proračuna Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) za održavanje lokalnih izbora koji su planirani u novembru ove godine. Ukoliko ponovo dođe do pomjeranja datuma za usvajanje budžeta, moglo bi doći i do znaka pitanja i nad održavanjem izbora u zadatom terminu, koji je, podsjetimo, već jednom pomjeren.

Posljednja sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je održana prije 11 dana.

Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu iznosi oko 1,8 milijardi KM, od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija BiH, a ostatak na finansiranje duga BiH.

Novi.ba/Klix

Ne propustite