ALARMANTNO STANJE, DR JANKOVIĆ JUTROS PORUČIO GRAĐANIMA: Evo šta nam slijedi, LJEKARI SE PLAŠE

Region
ALARMANTNO STANJE, DR JANKOVIĆ JUTROS PORUČIO GRAĐANIMA: Evo šta nam slijedi, LJEKARI SE PLAŠE
.

Na snazi su mjere koje su donijete prije nekog vremena, čekamo rezultate. One će ih dati ako ih sprovedemo kako treba, a prije svega se misli na fizičku distancu, nošenje maski u zatvorenom prostoru obavezno, na otvorenom kada može doći do kontakta, dezinfekcija ruku i sve ono što možemo doprinijeti da se virus ne prenese sa osobe na osobu – reko je imunolog dr Srđa Janković gostujući u jutarnjem programu na televiziji Pink.

Na pitanje kada nas očekuje pad broja novoobolelih i umrlih, dr Janković kaže da je teško dati takvo predviđanje.

- Niko ne zna kako će biti. Ono čemu se nadamo i želimo je da do kraja nedelje vidimo da smo dostigli vrhunac, da smo stigli do najgoreg, pa da krenemo nabolje. Kada predviđamo nešto što od nas ne zavisi to je jedna situacija, kao kada smo uplatili sportsku prognozu pa gledamo utakmicu. Uglavnom smo svesni da ono što se dešava na terenu zavisi od igrača. Ovdje nije tako, ovo je utakmica koju svi igramo, svi zajedno sprovodimo preventivne mjere, svi smo činioci te prognoze, nismo samo oni koji sede i prognoziraju. Treba da učinimo nešto da se završi meč – objasnio je on.

Govoreći o većem broju zaraženih među mlađim delom populacije dr Janković kaže da "sad to više viđamo jer je veći broj zaraženih".

sa-korona-tk-pkg-nat-1-20200609-160740661-00-00-35-07-still008

- Na prvom mestu sve vreme znamo da mlade i zdrave osobe imaju verovatnoću da razviju težu kliničku sliku. Nije svejedno ni kolika je doza virusa, odnosno ko udahne veću količinu ima veći rizik da se razboli. Niko ne može da bude siguran samo zato što nema faktor rizika, životno doba. Gojaznost jeste jedan od faktora rizika, ali tu se misli na izraženiju gojaznost, hronični bolesnici takođe imaju veći faktor rizika, što je neko u boljem stanju to su veći izgledi da će proboleti bez većih posljedica – istakao je dr Janković.

Svi da se ponašamo kao da smo pod rizikom

Kada je riječ o najmlađima i tome da se deca manje zaražavaju i prenose virus, dr Janković je rekao da je to sve relativno, kao i da treba da se ponašamo kao da smo svi potencijalno pod rizikom kako da dobijemo tako i da prenesemo virus.

- Neke studije su ukazivale da je to moguće, druge opovrgle. Djeca su često bez simptoma, oni manje emituju oko sebe virus i to stoji. Deca imaju manji rizik kada je riječ o težini bolesti, ali raste broj zaraženih pa samim tim i djece. Vidi se vrh ledenog brijega, mali dio koji dobije simptome, a to je tako jer se epidemija razbuktala. Kod djece su rijetko ozbiljni simptomi koji ugrožavaju život, ali ako dozvolimo da se mnogo ljudi zarazi biće i veći broj djece – zaključio je dr Janković.

On je još jednom naglasio koliko je važno da se poštuju epidemiološke mere.

Ključ su mjere prevencije

- Ono što je glavno jesu mjere prevencije. Sprječavanje zaražavanja kod kapljične infekcije jeste izbjegavanje kontakta držanjem fizicke distance, maska, svesto prekriva nos i usta. Nijedna maska, pa čak ni profesionalna ne štiti 100 odsto, manje štite obične maske, ali je suština da one kumulativno sve nas štite ako ih svi nosimo. Ako svako nosi masku i svako smanji rizik da se virus prenese, sve zajedno može da drastično da smanji prenošenje virusa i to obara epidemijsku krivu novoobolelih i to je suština. Maska je i individualno i kolektivno zaštitino sredstvo – naglasio je dr Janković.

Hoćemo li doći u sitaciju da ljekari biraju kome će da pomognu?

Na pitanje da li će ljekari doći u situaciju da biraju kome da pomognu jer je zdravstveni sistem opterećen, dr Janković je rekao da je to najgora dilema koja može da se postavi pred svakog čovjeka i ljekara.

- Činimo sve da to izbjegnemo, važna je poruka da je loše. Sa druge strane da možemo da učinimo da je manje loše i da bude dobro. Taj trenutak ne smemo da ispustimo. Može da se desi da dođu u situaciju da ne mogu da pomognu svakome kome je pomoć potreba, ali činimo sve da do toga ne dođe – rekao je on i dodao da se na rezultate testiranja čeka i do sedam dana jer je porastao obim testiranja ali i da svi rade maksimalnim kapacitetima, kao i da su svi ljudski i tehnički resursi uposleni maksimalno.

(blic.rs)

Ne propustite