TREBAMO LI NOSITI MASKE NA PLAŽI: Oglasio se STRUČNJAK, EVO ŠTA TREBATE URADITI

Porodica i zdravlje
TREBAMO LI NOSITI MASKE NA PLAŽI: Oglasio se STRUČNJAK, EVO ŠTA TREBATE URADITI
.

Capak kaže da ljude koji ne nose maske treba na to upozoriti da ju stave

Stožer u Hrvatskoj je postrožio pravila o maskama, od jučer su obavezne i u banci i u pošti, moraju ih nositi doslovno svi koji rade sa strankama. I frizeri, pedikeri i službenici na šalterima, svi oni za koje je dosad postojala samo preporuka da nose maske: sada postoji obaveza. To vrijedi i za one koji usluge pružaju, ali i za korisnike. U Stožeru kažu da bi brojke zaraženih konačno trebale početi padati, i da smo sada na vrhuncu.

U RTL Direktu je gostovao ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak koji je na početku objasnio kako nema potrebe za nošenjem maski tijekom intervjua budući da se radi o velikom prostoru te da se drže na distanci.

Capak kaže da ljude koji ne nose maske treba na to upozoriti da ju stave. Kaže da je od kolega čuo da se to događa, a za situaciju u Crikvenici gdje su se dvije žene fizičke obračunale zbog maski kaže da je ipak ekstremna.

“Mi smo za edukaciju, upozoravanje, apel, nismo za prisilu, represiju i naplaćivanje kazni. Te mjere uvijek stoje na raspolaganju, ako će biti potrebno, ali ja se nadam da neće.”

Kaže da zasad nisu propisali kazne za one koji se ne drže mjera. Kazna, dodaje, postoji i moguće ju je naplatiti.

“Ja mislim da će donošenje obveze i trajna edukacija i apeliranje uroditi plodom i da kazna neće biti potrebna”.

Ukoliko turisti u kafiću ne žele staviti masku, Capak kaže da ih najprije treba upozoriti, a potom odbiti poslužiti ih.

“Mi epidemilozi nismo stručnjaci za represiju. Sigurno postoji način da se to riješi putem inspekcije ili policije”.

Kako se ponašati na plaži

Capak kaže da na plažu ne treba nositi masku, a najbitnija mjera je fizička distanca od 2 metra koju treba držati i u moru.

Đikić smatra da treba testirati barem dio turista koji ulaze u Hrvatsku.

“Mi smo za ljude iz trećih zemalja uveli ili da imaju test illi idu u samoizolaciju. Za zemlje EU nema ograničenja. Mi ne vidimo puno smisla u nasumičnom testiranju, ono bi trebalo biti za osobe koje su sa povećanim rizikom ili za koje se može postaviti sumnja na infekciju. Postoje prigovori da se premalo testira. Mi napravimo 1700-1800 testova dnevno.”

Ne propustite