STIGLE IZUZETNO OPTIMISTIČNE VIJESTI Sada smo na vrhuncu, očekujemo da će brojke početi padati

Aktuelno
STIGLE IZUZETNO OPTIMISTIČNE VIJESTI Sada smo na vrhuncu, očekujemo da će brojke početi padati
,

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak na današnjoj je konferenciji Stožera govorio o modelima koji predviđaju kretanje broja oboljelih od koronavirusa te kada bi, sukladno tim procjenama, brojke počele padati.

Danas su u Hrvatskoj 92 nova slučaja zaraze koronavirusom, a ljeto nam donijeli smanjenje broja novooboljelih. Capak je odgovorio na pitanje kada bismo se mogli vratiti na jednoznamenkaste brojke, piše N1 Hrvatska.

"Mi se nadamo nižim brojkama. U kontaktu sam s osobama koje rade modele. U tim modelima su jako bitni faktori mobilnost, kontakti i mjere koje je Hrvatska uvela. Otkad smo uveli maske, bitno se promijenio taj model i buduće brojke bi po njemu trebale biti puno povoljnije nego sadašnje i tome se nadamo. Inače, i R-0 broj nam je pao ispod 1.

Današnja brojka to neće poboljšati, ali prema svemu bi naše brojke sada trebale padati. Pustili smo sve aktivnosti, turizam, ugostiteljstvo, događaje. Sve funkcionira, sve aktivnosti se provode i zbog toga imamo i ove brojke. Ja sam u više navrata priznao da nismo očekivali ovakvu žestinu odgovora virusa na popuštanje mjera, ali ni ljeto nam nije pomoglo. Modeli pokazuju da će brojke sada ići prema dolje zbog uvođenja mjera. Na temelju brojki od početka 6. mjeseca možemo reći da smo sada na vrhuncu i da će brojke sada početi padati. Modeli nisu tajna", rekao je Capak.

Ne propustite