U Tihovićima i Ahatovićima reekshumirani posmrtni ostaci sedam žrtava

Aktuelno
U Tihovićima i Ahatovićima reekshumirani posmrtni ostaci sedam žrtava
.

U Šehidskom mezarju Tihovići u Vogošći, te Šehidskom mezarju Ahatovići, Novi Grad, izvršeno je nekoliko reekshumacija žrtava koje su identificirane klasičnom metodom, a s ciljem provjere njihovog identiteta DNK metodom, te kompletiranja tijela.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić je kazala Feni da su, po nalogu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, u Šehidskom mezarju Tihovići otvorena ukupno četiri mezara iz kojih su reekshumirani posmrtni ostaci žrtava koje su ukopane pod imenima Bešir Halač, Fehim Halač, Sead Kahriman te Kasim Hadžić.

Te žrtve su njihove porodice identificirale klasičnom metodom - metodom prepoznavanja nakon čega su i ukopane pod tim imenima.

"Dodatni posmrtni ostaci tih žrtava pronađeni su i nakon pregleda stanja i uzimanja DNK uzoraka sa skeletnih ostataka žrtava koje su ekshumirane na lokalitetu Tihovići, općina Vogošća. Kako bi se utvrdilo da li ukopani posmrtni ostaci i pripadaju žrtvama pod čijim imenima su ukopani, te im se dodali naknadno pronađeni posmrtni ostaci, u narednom periodu će se analizirati ti slučajevi i izvršiti antropološka i sudsko - medicinska obrada ekshumiranih posmrtnih ostataka kao i uzimanje rezervnih uzoraka u cilju vršenja DNK analize", pojasnila je Fazlić.

Sa istim ciljem su izvršene i reekshumacije posmrtnih ostataka tri osobe koje su ukopane u Šehidskom mezarju Ahatovići i to pod imenima Nedžib Gačanović, Šućrija Bešić i Samir Hrustanović.

Ddatni posmrtni ostaci tih žrtava pronađeni su pregledom stanja i uzimanjem uzorka za DNK analizu posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnici JKP „Gradska groblja Visoko“, a ekshumirani su na lokalitetu sela Ravne, općina Ilijaš.

Fazić navodi da će se i iz tih reekshumiranih posmrtnih ostataka izuzeti rezervni uzorci za DNK analizu u cilju njihove identifikacije DNK metodom.

(Novi.ba/Agencije)

Ne propustite