SKANDALOZNO Prihvaćena inicijativa da se u ovom gradu gradi spomenik Dražinim četnicima

Aktuelno
SKANDALOZNO Prihvaćena inicijativa da se u ovom gradu gradi spomenik Dražinim četnicima
,

Zastupnik Demokratskog narodnog saveza u Skupštini općine Pale, Marko Kubatlija uputio je na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta inicijativu za izgradnju spomen-obilježja poginulim i umrlim pripadnicima Jugoslovenske vojske u otadžbini, Aprilskog rata 1941. godine i četničkim jedinica sa Sarajevsko-romanijske regije.

Većinom glasova inicijativa je prihvaćena. Informaciju da je inicijativa Kubatlije usvojena prenijeli su i Nezavisne novine.

Kubatlija u obrazloženju inicijative kazao je da je Dragoljub Draža Mihailović prvi u porobljenoj Evropi organizovao gerilsku vojsku i dao na znanje da borba nije gotova i da se ona nastavlja na ovaj način.

- Jugoslovenska vojska u otadžbini i sve četničke jedinice bile su opredjeljene za antifašističku borbu i oslobođenje svih jugoslovenskih naroda na prostoru porobljene Kraljevine Jugoslavije. Ova nesebična borba plaćena je životima desetina hiljada pripadnika ovog pokreta, među kojima je bilo i preko 400 ljudi sa Pala i susjednih mjesta poput: Prače, Hreše, Vučje Luke, Trebevića - rekao je Kubatlija.

Inače predsjednik Opštinskog odbora Demokratskog narodnog saveza (DNS) Pale Marko Kubatlija javnosti u BiH je poznat i po njegovom hapšenju početkom maja mjeseca, a zbog nepoštivanja policijskog sata i mjera zabrane kretanja.

- Policajci su oko 14 sati uočili tri lica, među kojima je i M. K., u kršenju javnog reda i mira. Licima je uručen prekršajni nalog i naloženo da prestanu sa vršenjem prekršaja. Međutim, oko 20 sati ista lica su nastavila sa vršenjem prekršaja pa su privedeni u stanicu – naveli su tad iz PU Istočno Sarajevo.

Pojašnjavanju da su nakon kraćeg boravka u stanici, lica puštena na slobodu i da im je uručen prekršajni nalog zbog kršenja javnog reda i mira po članu 22. koji se odnosi na ograničenje ili zabranu kretanja na određenom prostoru, a za koje je predviđena kazna od 500 do 1.500 KM.

Ne propustite