ERDOGAN O SULTANU KOJI JE OSVOJIO ISTANBUL, AJA SOFIJU i BOSNU: "Mehmed II El-Fatih bio je lider pravoslavnih hrišćana, on im je..."

Aktuelno
ERDOGAN O SULTANU KOJI JE OSVOJIO ISTANBUL, AJA SOFIJU i BOSNU: "Mehmed II El-Fatih bio je lider pravoslavnih hrišćana, on im je..."
.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je da je sultan Mehmed II El-Fatih (osvajač Carigrada 1453. godine) bio lider i vladar pravoslavnih hrišćana, navodi list "Skai.gr".

U svom obraćanju partijskim činovnicima, on je naglasio da će "džamija Aja Sofija biti otvorena za javnost, kao što su to Plava džamija i Sulejmanija".

Erdogan je naveo da je "sultan Mehmed II El-Fatih bio lider pravoslavnih, on im je bio vladar… I mi imamo rimsku pravoslavnu crkvu. Aja Sofija je bila džamija, zatim pretvorena u muzej i sad je ponovo postala džamija".

Podsjjetimo, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potpisao je 10. jula ukaz o promjeni statusa Aja Sofije u džamiju. Ovim ukazom ukinuta je odluka turskih vlasti iz 1934. godine, da se ova historijska građevina pretvori u muzej. Prva molitva biće održana u petak, 24. jula. Aja Sofija je spomenik svjetske kulturne baštine i mnoge zemlje svijeta su apelovale na Tursku da ne učini ono što je naumila, jer će time dovesti do raskola između hrišćanskog svijeta i Turske.

ajasofija

Aja Sofija (Sveta Sofija) je izgrađena u šestom vijeku za vrijeme cara Justinijana. Predstavljala je simbol pravoslavlja, ali i moći Vizantije sve do pada Carigrada 29. maja 1453. godine, kada je turski sultan Mehmed Drugi Osvajač ušavši u grad i obavio molitvu u ovoj bogomolji. Time je simbolično postala džamija, a Carigrad prijestonica Osmanske imperije.
 

Ne propustite