IZRAELSKI MEDIJI PRENOSE

JERUSALEM NA NOGAMA: Nakon otvorenja Aja Sofije kao džamije, Erdogan najavio i plan za Al Akse i dao obećanje

Objavljeno:13.07.2020 - 15:13
A A A Times Arial

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obećao je “oslobađanje džamije Al Akse” od Izraela nakon što je u petak otvorio Aja Sofiju kao džamiju, prenosi RTS.

“Najavljujemo oslobađanje džamije Al Akse”, navodi se na internet-prezentaciji Кancelarije turskog predsjednika.

“Vaskrsenje Aja Sofije je ponovo zapaljena vatra nade muslimana i svih potlačenih, oborenih i iskorištenih”, prenosi izraelski list.

Govor koji je bio na turskom jeziku, preveden je malo drugačije na arapski i engleski jezik, kao način da se sakrije dio stavova Ankare o tome na koji način povezuje Aja Sofiju sa širim planom, ocjenjuje "Jerusalem Post".

Na arapskom jeziku navodi se da je pretvaranje Aja Sofije u džamiju dio “povratka slobode Al Akse”, što, ustvari, znači da bi Izrael trebalo da bude isključen iz kontrole starog grada Jerusalema, u kojem se nalazi Al Aksa, ocjenjuje list.

Turski predsjednik povezao je odluku o oživljavanju islama iz Bukure u Uzbekistanu s Andaluzijom u Španiji. Ova terminologija, koja povezuje Al Aksu u Jerusalemu sa Aja Sofijom i Španijom, svojevrsna je šifrovana terminologija za širu vjersku agendu, prema tumačenju lista.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!