THACI PONOSNO UŠAO U ZGRADU SPECIJALNOG SUDA U HAAGU: Poručio je OVO, Srbi će biti bijesni!

Aktuelno
THACI PONOSNO UŠAO U ZGRADU SPECIJALNOG SUDA U HAAGU: Poručio je OVO, Srbi će biti bijesni!
,

Predsjednik Kosova Hashim Thaci danas će u Hagu, na poziv specijalizovanog tužioca, biti ispitan povodom prijedloga optužnice za ratne zločine.

Uoči ulaska u zgradu Specijalnog suda, Thaci se kratko obratio novinarima rekavši da je "danas ovdje da poštujem ono za što sam sanjao i za šta sam se borio - slobodno nezavisno Kosovo, zasnovano na jednakim pravima, multietničkom društvu i vladavini zakona".

"Spreman sam da se suočim s novim izazovom i da uspijem za svog sina, porodicu, narod i svoju zemlju. Niko ne može prepisati historiju - ovo je cijena za slobodu. Vjerujem u mir, istinu, pomirenje i pravdu. Vjerujem u dijalog i dobre odnose sa svim susjedima. Kosovo je priča o uspjehu. Jako sam ponosan. Kosovo je član EU-a, NATO-a i vječnog prijateljstva sa SAD-om", rekao je Tači.

Ovo je prvi put da javnost zna da je jedna osoba pozvana na intervju nakon što je optužnica protiv te osobe već podnesena na razmatranje. Nije, međutim, poznato u kakvom je svojstvu Thaci pozvan na intervju.

Kancelarija specijalizovanog tužioca saopštila je krajem juna da je 24. aprila protiv Thacija podnesena optužnica na razmatranje, na osnovu koje se on i predsjednik Demokratske partije Kosova Kadri Veseli, kao i "druga lica", u deset tačaka terete za niz zločina.

Ne propustite