URIN VAM SMRDI NA AMONIJAK? DOKTOR POSLAO UPOZORENJE: Evo od čega bolujete!

Zdrav život
URIN VAM SMRDI NA AMONIJAK? DOKTOR POSLAO UPOZORENJE: Evo od čega bolujete!
Prije nego što pustite vodu na zahodu, bilo bi dobro da bacite pogled na urin, jer njegova boja i miris možda otkrivaju da ste bolesni, kažu liječnici.

Prije nego što pustite vodu na zahodu, bilo bi dobro da bacite pogled na urin, jer njegova boja i miris možda otkrivaju da ste bolesni, kažu liječnici, piše "Hina".

Odrasle osobe izbace dnevno do dvije litre mokraće, a točna količina ne ovisi samo o tome koliko ste tekućine popili, rekla je urologinja Daniela Skultz-Lampel.

Urin se sastoji od 95 posto vode, a ostalo su kiseline, sol i urea, tvar koja sadrži dušik. Normalna boja urina je žuta.

- Što manje tekućine pijete, urin će biti žući - kaže doktorica.

Ozbiljna bolest

No može biti i druge boje, što može biti savršeno bezazleno, ali i ukazivati na bolest. Mokraća koja je stalno tamno žuta znak je poremećaja u radu jetre ili žuči.

- Vrlo je rijetko urin zelenkast - kaže Shultz-Lampel i pojašnjava da ta boja upućuje na bakterijsku infekciju. Zelenu mogu izazvati i određeni lijekovi, poput antidepresiva, dok je pjenasti urin znak poremećaja u radu bubrega.

urin

Boju mokraće određuje i hrana koju jedete. Borovnice je, primjerice, mogu obojiti u ljubičasto. Ljudi se najčešće uplaše kada vide crvenkastu mokraću, najčešće neutemeljeno.

- Jedete li ciklu ili puno malina, normalno je da će vam urin određeno vrijeme biti crven - kaže urologinja.

No ako nema očitog razloga za crvenu boju, onda odmah posjetite liječnika jer krv u urinu također može biti znak ozbiljne bolesti. Slično je i s crnom mokraćom koja se može pojaviti uslijed tumora.

Miris amonijaka

Uz boju, i miris urina može puno toga reći o vašem zdravlju.

- Svježi urin obično nema nikakva mirisa - kaže Schultz-Lampel pojašnjavajući da se određeni mirisi ne pojavljuju sve dok bakterije ne počnu razgrađivati ureu.

Povremena promjena ipak se može pojaviti i često je neškodljiva.

- To je povezano s hranom, primjerice nakon konzumacije šparoga, B vitamina, luka ili nekih lijekova -  rekla je doktorica.

Urin koji miriše na amonijak može biti znak urinarne infekcije, slatkast i voćni miris ukazuje na dijabetes, a ako mokraća miriše na ribu uzrok, osobito u žena, mogla bi biti upala mokraćovoda i mjehura ili neka spolna bolest.

Općenito govoreći, liječnički pregled se savjetuje ako su boja i miris mokraće neuobičajeni duže od dva ili tri uzastopna odlaska na zahod.

- To osobito vrijedi za slučajeve kada osjetite bol, imate temperaturu ili mučninu - kaže dr. Schultz-Lampel.

Ne propustite