KAO GROM IZ VEDRA NEBA Ukida se vanredno stanje: Sutra razmatraju mjere koje će važiti do kraja godine!

Aktuelno
KAO GROM IZ VEDRA NEBA Ukida se vanredno stanje: Sutra razmatraju mjere koje će važiti do kraja godine!
,

Italija, koja je najavila da će vanredno stanje biti produženo do kraja godine, razmatra mjere koje će biti na snazi do 31. decembra, kao što su zabrana okupljanja, korištenje maske i držanje bezbjedne razdaljine među ljudima.

Vanredno stanje uvedeno 31. januara biće na snazi do 31. jula, a premijer Italije Gusepe Conte najavio je mogućnost da bude produženo do kraja godine, o čemu će parlament odlučiti sutra.

Italijanske vlasti razmatraju nove mjere u cilju sprečavanja širenja virusa, jačanje kontrole na javnim mjestima poput plaža kako bi se izbjeglo okupljanje ljudi, a možda će produžiti i zabranu ulaska na teritoriju Italije iz zemalja koje se smatraju visokorizičnim.

Italija je zabranila dolaske iz 13 zemalja, među kojima su Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija.

Iako je broj novih slučajeva u Italiji u padu, italijanski zdravstveni zvaničnici su zabrinuti zbog sve većeg broja zaraženih van granica te zemlje.

– Oko 220.000 zaraženih širom svijeta u jednom danu. Nikada ranije nismo imali toliki porast u za samo 24 sata. To nam govori da virus još nije pobijeđen i da svi treba da obratimo pažnju – izjavio je ministar zdravlja Italije Roberto Speranca.

On će sutra predstaviti mjere, a kako je najavljeno, na snazi će ostati obaveza korištenja maske u zatvorenim prostorijama i kada nije moguće držati bezbjednu fizičku distancu, ali ne i upotreba rukavica koje “mogu predstavljati rizik ako se nepravilno koriste”.

U mnogim objektima i dalje će ljudima biti mjerena temperatura, dezinfekcija prostora je takođe obavezna, kao i gel za dezinfekciju ruku na ulazu.

Italija je prva evropska zemlja koja je početkom marta uvela stroge mjere karantina na cijeloj teritoriji, a iz blokade je izašla postepenim popuštanjem mjera poslije oko tri mjeseca.

Ne propustite