STIDITE SE SVOG LICA ZBOG AKNI: Ovo je najednostavniji način da ih ZAUVIJEK UKLONITE

Porodica i zdravlje
STIDITE SE SVOG LICA ZBOG AKNI: Ovo je najednostavniji način da ih ZAUVIJEK UKLONITE
.

Najučestaliji problem kože koji se tretira i liječi predstavljaju akne, njihova pojava se bar djelimično može prepisati i trenutnom užurbanom načinu života koji vodimo, uključujući razna zagađenja te konzumiranje brze hrane.

bubuljiceakne-830x0

One označavaju poremećaj kože koji se manifestuje pojavom prištića i komedona – što je zapravo loj unutar folikula kože. Javljaju se u 80% osoba, između 12 i 44 godine života.

1

 

Važno je razumijeti da pojava akni osobama koje ih imaju ne predstavlja samo kozmetički problem, već se odražava i na emocionalno stanje i razinu samopoštovanja.

Akne se često javljaju u pubertetu, u doba najjače produkcije androgena, muškog spolnog hormona, koji potiče žlijezde lojnice na stvaranje proteina keratina i sebuma (loja). 

Neki su ljudi skloniji aknama, a uzrok je često u povećanoj aktivnosti muškog spolnog hormona androgena. Zbog toga, su dječaci skloniji aknama od djevojčica jer je kod njh razina androgena viša.

2

Faktori koji pridonose pojavi akni u pojedinca uključuju nasljeđe, masnu kožu, menstruacijski ciklus mjesečno, neravnoteža hormona i kandidijaza (gljivice), a značajan je i utjecaj stresa. Isto tako važna je nezdrava (brza prehrana) bogata hidrogeniziranim i zasićenim mastima, kemikalijama koje sadrže jod (često se dodaje soli) te eventualni prehrambeni deficit.

Koža je najveći ljudski organ, kojem je jedna od najvažnijih zadaća eleminacija otpadnih tvari znojenjem. Koža sama diše, no da bi ta funkcija bila uspješna, koža mora biti čista.

Istraživanja navode da osobama koje pate zbog akni, nedostaje cinka i vitamina A. Njihovi prirodni izvori su za cink školjkaši, orašasti plodovi i krto meso a za vitamin A jetrica, jaja, te povrće i voće bogato beta-karotenom.

3

Izbjegavajte alkohol, kofein, maslac, sir, čokoladu i proizvode brze prehrane.

Pokušajte izbaciti iz prehrane mliječne proizvode tijekom mjesec dana - akne se mogu javiti kao rezultat alergije na mliječne proizvode u kojima masti samo pogoršavaju stanje.

PREPORUKE:

• uzimajte hranu bogatu vlaknima, time potpomažete probavu i time eliminaciju toksina iz tijela

• što više sirove hrane, to se brže koža čisti i zacijeljuje

• jedite dosta voća - ima veliku prehrambenu vrijednost i dosta vode

akne

• jedite hranu bogatu cinkom – školjke, soju, koštice bundeve i tijekom dana grickajte sirove orašaste plodove. Cink je važan antibakterijski čimbenik i važan je za funkciju lojnih žlijezda kože

• osigurajte dovoljan unos vitamina A, C, E kao i esencijalnih masnih kiselina uzimajući nadomjeske (suplemente)

• IZUZETNO VAŽNO piti najmanje 8 čaša kvalitetne vode dnevno

4

Ne propustite