SKROZ BLOKIRANA GRANICA, SVI PUTNICI VRAĆENI NAZAD: Izbio haos, OVO NIKO NIJE ZNAO

Region
SKROZ BLOKIRANA GRANICA, SVI PUTNICI VRAĆENI NAZAD: Izbio haos, OVO NIKO NIJE ZNAO
.

Od jutros je zvanično Srbima potreban negativan test na koronavirus, ne stariji od 48 sati ili 14 dana karantina ukoliko ulaze u Hrvatsku. Naime, nigde u preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravlje ne pominju Srbiju, već nova pravila za treće zemlje, što je nespremne dočekalo sve stanvnike Srbije koji su sinoć vraćeni sa granice.

Naime, na zvaničnom sajtu Hrvatske vlade stoji sljedeće uputstvo:

- Osobe koje idu u Hrvatsku zbog tursitičkih ili drugih poslovnih razloga mogu ući u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prelaz), odnosno uz obvezu 14-dnevne karantina/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage.

Ovo ne važi samo za državljane EU, Šengenskog sporazuma i država pridruženih ovom sporazumu. Nova pravila važe za državljane trećih zemalja, u koje evidentno spada i Srbija.

Među prvima koji su noćas zaustavljeni je naša sugrađanka Aleksandra Stanić koja je noćas oko 1 sat stigla na granični prelaz sa suprugom i bebom u namjeri da lketuje u Rovinju.

- Ispred nas je bilo tek nekoliko automobila i zbunilo nas je što su polako okretali da se vrate nazad. Nisam vjerovala da će i nas da vrate jer sam mislila da su ovi prethodni kasno rezervisali ili zaboravili da rezervišu svoj smještaj, ali onda nam je ljubazni granični policajac rekao da je dobio naredbu od šefova da od ponoći moramo da imamo PCR test ne stariji od 48 sati ili da 14 dana u Hrvatskoj provedemo u samoizolaciji. Vratli smo se nazad u Beograd - priča Stanićeva.

kolonevozilagranicahrvatska780x298

Ona kaže da nigde prije puta nije bilo obavještenja o promjeni direktive i da su tek jutros izašli sa informacijom.

Podsjetimo, do danas se u Hrvatsku moglo sa odštampanom potvrdom o rezervaciji smještaju i popunjenim obrascem ENTERCROATIA.

Od ograničenja izuzeti su i dalje zdravstveni radnici i istraživači, prevoznici i putnici u tranzitu.

Novi.ba/Espreso.rs

Ne propustite