IZETBEGOVIĆ U SREBRENICI: "Negira se genocid, zločinci se nagrađuju. Želim samo JEDNO DA KAŽEM"

Aktuelno
IZETBEGOVIĆ U SREBRENICI: "Negira se genocid, zločinci se nagrađuju. Želim samo JEDNO DA KAŽEM"
,

Lider SDA Bakir Izetbegović kazao je danas u Potočarima da se moramo boriti za istinu i pravdu.

- Da bismo to imali, moramo biti snažni i graditi stabilnu BiH. Međunarodna zajednica nije odrbanila Srebrenicu prije 25 godina, danas ima priliku da odbrani istinu koja se dovodi u pitanje. Negira se genocid, zločinci se nagrađuju. Pridružujem se apelaciji majki Srebrenice da se ponište odlikovanja ratnim zločincima i da se konačno nametne zakon o zabrani negiranja genocida - rekao je Izetbegović okupljenim novinarima.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari danas, na 25. godišnjicu genocida počinjenog 1995. godine na području Srebrenice, zaštićene zone UN-a, devet porodica u kabure će spustiti posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Najmlađa žrtva koja će ove godine biti ukopana je Salko (Ahme) Ibišević iz Ljubovije, koji je imao 23 godine kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 2001. godine u sekundarnoj masovnoj grobnici Liplje, u općini Zvornik.

U mezarju Memorijalnog centra Potočari ove godine bit će ukopani: Sead (Huso) Hasanović, rođen 1971. godine u Krivačama, Alija (Bekto) Suljić, rođen 1969. godine u Poznanovićima, Hasan (Alija) Pezić, rođen 1925. godine u mjestu Pustoše, Hasib (Šaban) Hasanović, rođen 1970. godine u Slatini, Zuhdija (Suljo) Avdagić, rođen 1947. godine u Novoj Kasabi, Bajro (Ramo) Salihović, rođen 1943. godine u Voljavici, Ibrahim (Hamid) Zukanović, rođen 1941. godine u Sasama, Salko (Ahmo) Ibišević, rođen 1972. godine u Ljuboviji, i Kemal (Husein) Musić, rođen 1968. godine u Glogovi.

Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom kompleksu Potočari klanjana je 2003. godine. Zaključno s 20. dženazom, koja će se klanjati danas, svoj vječni smiraj pronašle su 6.652 nevine duše.

Za više od hiljadu žrtava genocida se i danas traga, a nalogodavci i izvršioci šute o lokacijama masovnih stratišta. Najmlađa ovogodišnja žrtva koja će naći svoj vječni smiraj je Salko Ibišević, koji je pogubljen u 23. godini, dok je najstarija žrtva Hasan Pezić, koji je brutalno likvidiran u 70. godini.

Za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal, Sud Bosne i Hercegovine, te sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora i izrekli četiri doživotne kazne.

(Novi.ba)

Ne propustite