NOVA NAREDBA KRIZNOG ŠTABA, OVE MJERE STUPILE NA SNAGU DANAS: Važna obavijest!

Bosna i Hercegovina
NOVA NAREDBA KRIZNOG ŠTABA, OVE MJERE STUPILE NA SNAGU DANAS: Važna obavijest!
.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva održao je jučer sjednicu na kojoj je sagledao kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH, entitetu u Bosni i Hercegovini, i donio novu naredbu koja će se primjenjivati od danas, 11. jula, kao i nove preporuke koje se primjenjuju od dana donošenja, te ih dostavio kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što je Odlukom Vlade FBiH od 29. maja 2020. stanje nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID-19) prestalo sa 31. maja, Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva donosi naredbe i odluke koje su obvezujuće za krizne štabove kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe.

Naredbom je obvezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom javnom prostoru uz poštivanje distance od minimalno jedan metar, kao i u otvorenom javnom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba.

Građanima na području Federacije BiH, između ostalog, se preporučuje da zbog COVID-19 epidemiološke situacije koja se pogoršava, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a s ciljem smanjivanja rizika od COVID-19, kao i zaštite osobnog zdravlja. Osobama starije životne dobi, naročito onima sa hroničnim bolestima, preporučuje se da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu.

Kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naredbom se dozvoljava uvođenje i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini uz redovito obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

U uvjetima pogoršane COVID-19 epidemiološke situacije u Federaciji BiH naređuje se striktno poštovanje preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine za sve one na koje se preporuke odnose. Pridržavanjem mjera koje su na snazi štitimo sebe i druge i sprečavamo širenje virusa i povećanje broja oboljelih, poručuju iz Federalnog štaba.

Ne propustite