DA LI STE ZNALI, EVO KAKO JE NASTAO CVIJET SREBRENICE: Simbol patnji Srebreničana

Bosna i Hercegovina
DA LI STE ZNALI, EVO KAKO JE NASTAO CVIJET SREBRENICE: Simbol patnji Srebreničana
.

Da li ste se nekada zapitali kako je nastao Cvijet „Sjećanje“, djelo čija simbolika čuva od zaborava užasni genocid koji je počinjen u Srebrenici?

Kontaktirali smo Udruženje "Gračaničko keranje", gdje je predsjednica Azemina Ahmedbegović za naš portal ispričala kako je nastao Cvijet, ali i kakvu simboliku krije.

"Cvijet ,,Sjećanje,, nastao je 2009 godine, kada je tadašnji reis Mustafa Cerić povjerio ideju Udruženju "Gračaničko keranje". Naša članica Jasmina Čamdžić je  uradila prvi cvijet  sa puno ljubavi i želje da cvijet bude prikaz onoga sto nosi poruka. Bijelo je simbol nevine žrtve, zeleno je nada, 11 latica je 11 juli. U cvijet smo utkali ljubav keranjem-heklanjem ručnom izradom, i na taj način želimo da zauvijek ostane jer dok ima onih koji rade cvijet nikad se Srebrenica, Prijedor ne smiju zaboravit. 

Oni koji ga nose treba da nose sjećanje na nevine žrtve porukom da se nikad nikom ne dogodi Srebrenica.  

Kada smo napravili cvijet pozvale smo majke Srebrenice i tražile saglasnost i želju da nam se priključe da radimo Cvijet "Sjećanje" zajedno, kako bi najbolje ostavili sjećanje na njihove najmilije.  Naš plan je bio da se sve žene uključe i da se cvijet dijeli i ko želi da ga nosi. Jer poruka i  simbolika je važna uloga u svjedočenju za istinom o nevinom stradanju jednog naroda u srcu Evrope.

cvjetovituzla-tuzlarije-481x230

Danas kada vidimo da je cvijet zaživio među nama i skoro u cijelom svijetu, možemo biti ponosni na naš rad i požrtvovanost. 

Želimo da učimo naše mlade kako se ručno izrađuje cvijet kako bi zauvijek  ostao da živi kao poruka: Da se Ne zaboravi i Da Se Nikad Nikom Ne Dogodi Srebrenica.

Želimo da svi poštuju naš rad jer radimo sa  puno ljubavi i tako želimo nastaviti", kazala je Azemina Ahmedbegović.

Ne propustite