Žene u crnom u centru Beograda odale počast žrtvama genocida u Srebrenici

Objavljeno:10.07.2020 - 20:58
A A A Times Arial

Foto: J. Diković

Mirovna akcija Žena u crnom u centru Beograda

U okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Žene u crnom, uz podršku umjetničkih kolektiva Škart i Dah teatar i aktivistkinja i aktivista civilnog društva, organizovale su večeras mirovnu akciju, javlja portal "Danas.rs".

Scenska akcija u crnini i ćutanju “25 godina od genocida u Srebrenici – Pamtimo!” održana je na Trgu republike u Beogradu.

Događaj, koji je obezbjeđivala policija, pokušala je da prekine grupa huligana koja je uzvikivala „Ratko Mladić“ i „Radovan Karadžić“ i „Srebrenica nije genocid“.

Bilo je i nekoliko dobacivanja drugih prolaznika.

“U Srbiji je danas na djelu kontinuitet negiranja genocida i na nivou države i društva. Sramna je i porazna činjenica da ni država ni društvo u Srbiji nisu priznali, niti se distancirali od počinjenog genocida. Štaviše, genocid u Srebrenici postao je nevidljiva tema. U skoro svim institucijama ključnu ulogu imaju obožavaoci ratnih zločinaca i negatori genocida, a u javnom diskursu vlada veoma slično odsustvo saosećanja sa žrtvama genocida. Na djelu nije samo organizovani zaborav već i sve izraženije nepriznavanje krivice, odbijanje i odgovornosti, sve dublje falsifikovanje sudski utvrđenih činjenica“, ukazale su Žene u crnom.

 

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA