AKO RADITE OVO, MOGLI BI SE ZARAZITI KORONA VIRUSOM: Rizik je ogroman, PROČITAJTE UPOZORENJE DOKTORA

Porodica i zdravlje
AKO RADITE OVO, MOGLI BI SE ZARAZITI KORONA VIRUSOM: Rizik je ogroman, PROČITAJTE UPOZORENJE DOKTORA
.

Velika okupljanja donose nam i rizik od povećanog broja novooboljelih, kažu stručnjaci

Epidemiološka situacija u Srbiji mijenja se iz sata u sat, a od prije tri dana kada su počeli protesti, procjene koje su u tom trenutku važile da ćemo do kraja sedmice imati manji broj zaraženih, više ne važi.

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kaže da su gradovi u kojima se okupljaju ljudi u većem broju, poput Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca u velikom riziku od zaražavanja.

- Ovdje se ne radi o politici, pričamo o tome da li postoje povećani rizici za prenošenje virusa? Postoje. Sve ovo što se događa prijeti da pređe u jednu lošiju procjenu. Znači da bude preteća u smislu promjena koje su loše i koje dovode do toga da se lakše proširi jer je jednostavno virus van kontrole. Ne razmišljamo o političkim problemima, svako ima pravo da kaže svoje mišljenje, da mirno demonstrira, ima pravo da se kao građanin izjasni, ali ovo nije trenutak za okupljanja - kaže profesor Tiodorović.

branislav-tiodorovic-foto-srbijadanassasa-dzambic-3

Kako epidemiolog objašnjava sada je važno zaustaviti širenje virusa, i da je naš jedini problem očuvanje zdravlja, te poziva na jedinstvo.

- Sada imamo mnogo više oboljelih nego na početku, imamo više mladih ljudi. Ono što smo prognozirali i ja i moje kolege prije tri dana, više ne važi jer sada imamo drugačiju situaciju, imamo proteste, a rezultat ćemo vidjeti tek za 5, 7 do 10 dana i onda ćemo moći da kažemo da li je situacija pod kontrolom ili nije. Ne nose svi maske na protestima, rizik je veliki, rekao je profesor Tiodorović.

Izvor: Informer.rs

Ne propustite