EVO KAKO DA POCRNITE, A DA SE NE PRŽITE DUGO NA SUNCU: Žene, ovaj trik morate znati - SVI ĆE VAM ZAVIDJETI NA BOJI

Praktična žena
EVO KAKO DA POCRNITE, A DA SE NE PRŽITE DUGO NA SUNCU: Žene, ovaj trik morate znati  - SVI ĆE VAM ZAVIDJETI NA BOJI
.

Nakon nekoliko hladnijih meseci, naša koža je željna sunca, ali isto tako smo i željni da u ljetnjim mjesecima izgledamo što atraktivnije, a to, složićete se, skoro da nije moguće ako ne dobijelo lijep preplanuli ten.

Jasno je da je našoj koži i potrebna sunčeva svjetlost, koja je osnovni izvor vitamina D, a on je blagotvoran za naše kosti i organizam, ali isto tako znamo koliko sunce može i da nam naškodi - kožu čini dehidriranom, ubrzava starenje kože i nastanak bora, i što je najproblematičnije -  znatno povećava rizik od nastanka raka kože u budućnosti zbog štetnog djelovanja UVA i UVB zračenja.

koza

Kada sve ovo uzmemo u obzir, nameće se pitanje kako onda pocrniti i izgledati lijepo tokom ljeta, a da to bude bezbjedno po naše zdravlje?

U nastavku pročitajte savjete i preporuke kako najlakše do savršenog bronzanog tena.

Postoje načini koji će vam pomoći da ovog ljeta konačno imate boju kakvu ste oduvijek željeli, bilo da idete na more, posećujete bazene ili se sunčate na svojoj terasi ili u dvorištu. Pažljivo pročitajte sljedeće preporuke koje su garancija vašeg bronzanog tena:

1. Kako je za taman ten odgovoran pigment melanin, da biste što bolje i brže pocrnili, bitno je da pospešite njegovu produkciju, a to najbolje možete postići konzumiranjem 25 g dnevno suplementa beta-karotena. Naravno, to i dalje ne znači da vam je potrebno manje sunca, ali ste time povećali mogućnost kože da tamni, kao i njenu otpornost od UV zračenja.

2. Preporučuje se i da povećate unos pojedinih namirnica koje obiluju likopenom (to je kao prirodni SPF vaše kože), poput paradajza, mrkve, crvene naranče i ostalog crvenog voća i povrća.

542768

3. Ukoliko ste već preplanuli, možete koristiti i pojedina prirodna ulja, naravno i dalje je obavezan UV faktor, koja će vam pomoći da imate bronzanu nijansu i blistav ten kad pocrnite. Možete koristiti maslinovo ulje, ili kokosovo, kao i ulje od avokada, lješnika - sva ona dodatno privlače sunce i daju vam taj željeni bronzani sjaj.

4. Ravnomerno se sunčajte, odnosno najbolje bi bilo da na svakih pola sata mijenjate položaj i to tako što počnete od leđa, pa potom narednih pola sata budete na jednom boku, pa na stomaku, i na kraju na drugom.

5. Pratite položaj sunca kako biste bili što bolje pozicionirani dok pokušavate da pocrnite.

6. Da biste ubrzali proces crnjenja, sunčajte se u vodi - poznato je da voda reflektuje sunčeve zrake, pa je vreme koje provedete u vodi ili odmah pored vode dragocjeno ako želite brže do tamnog tena. Kako bi vam užitak bio što veći, možete koristiti dušek na naduvavanje.

3086690

7. Trudite se da postepeno steknete preplanulu boju - tako će biti dugotrajnija, i čim osjetite da vam je previše sunca, sklonite se u hlad.

8. Redovno koristite losione za njegu koji hidriraju kožu, i to je pod obavezno! Sunce jako isušuje kožu, utiče na smanjenje kolagena, a samim tim i elastičnosti, pa će pospješiti i proces nastanka bora na licu i zato je važno da svaki put nakon sunčanja svojoj koži pružite adekvatnu njegu.

9. Takođe možete koristiti losione namenjene njezi poslije izlaganja suncu koji utiču na dugotrajnost vašeg bronzanog tena.

10. Pijte mnogo tečnosti. Ovo takođe utiče na vašu boju i ten, kako bi vaša bronzana koža bila što blistavija, morate povratiti svu tečnost koju je organizam izgubio uslijed izlaganja suncu.

 

Sada kada znate kako ćete ovog ljeta lakše i brže doći do blistavog bronzanog tena, važno je da pročitate i sledeće savete kako bi vaš preplanuli ten bio zdrav i postojan:

1. Prvo i osnovno, izbjegavajte odlazak u solarijume kako biste se pripremili za prvi dan u kupaćem kostimu - oni su mnogo manji izvor UVB zračenja, koje stimuliše vitamin D, a mnogo veći UVA zračenja, i mogu povećati rizik od raka kože za čak 75 %!

2. Koristtie adekvatnu zaštitu, a to bi trebalo da bude u rasponu od SPF 30 do SPF 50, koju treba da naosite na svaka dva sata dok se sunčate, odnosno dok ste izloženi direktnom suncu.

suncanje-jasnin4-840-472

3. Ukoliko ste skloni hiperpigmentaciji i pjegama od sunca - bez SPF 50 na licu ne izlazite na sunce!

4. Prekomjernim izlaganjem suncu nećete postići da pocrnite što više, jer svačija koža ima ograničenu proizvodnju melanina (pigment zaslužan za dobijanje preplanulog tena), a to je uglavnom 2 do 3 sata provedenih na suncu. Jedino što možete da postignete jeste da izgorite i naškodite svojoj koži.

5. Sunčajte se rano ujutru, a u periodu od 10 do 16 časova radije birajte hlad. Zabluda je ako mislite da ćete brže i bolje pocrneti ukoliko se izlažete suncu u periodu kada je ono najjače - tako ćete samo izgorjeti, koža će vam se kasnije ljuštiti, brzo ćete izgubiti boju i ostaće vam fleke na koži.

Uz sve ove savjete i preporuke kako brzo i bezbedno da pocrnite, zabava, kao i blistavi bronzani ten ovog ljeta su vam zagarantovani!

Ne propustite