"DJEVOJKE KOJE NE TREBA ŽENITI", PRONAŠLI SU UPUTSTVO ZA MUŠKARCE IZ 1923.: Evo koje žene TREBA IZBJEGAVATI

Objavljeno:09.07.2020 - 16:44
A A A Times Arial

Foto: Retroteka

Na Facebook stranici Retroteka osvanulo je nekoliko fotografija knjige iz 1923. godine koje su privukle mnogo pažnju, piše Avaz.

Naime, radi se o knjizi naziva "Djevojke koje ne treba ženiti: Opomene i savjeti" u kojoj autor momcima željnim braka ukazuje na osobine djevojaka koje nisu prikladne za udaju.

- Ova knjiga u prvom redu sadrži: opomene i sajvete za prvu ljubav, iznosi mane i vrline i sposobnosti mladih za ulazak u bračni život - navodi se na samom početku, a tu stoji i napomena da je knjiga prevedena na nekoliko jezika i da je prodata u 200.000 primjeraka.

retro1

Foto: Retroteka

Knjiga nudi u današnje vreme pomalo bizarne savete oko toga kako izabrati djevojku za brak i na što posebno obratiti pažnju.

Za čovjeka je zakon da se ne ženi djevojkom iz familija:

1. gdje nema muških nasljednika,

2. kojima je gusta dlaka na tijelu

3. koje naginju hemoroidima, lošem varenju, otečenih nogu. Ali čovjek može da se oženi i devojkom koja ima par sestara. Ali ako je jedina, tu su slabi roditelji i to je izumiruća familija - navodi se na jednom mjestu.

Autor upozorava i na žene čija je inteligencija ravna nuli". Ilustracija nosi naslov: "Šest profila glupih djevojaka".

retro2

Foto: Retroteka

Pratioci Retroteke pokazali su veliki interes za ovu knjigu, a neko je u komentarima ostavio i fotografiju muške verzije, objavljene iste godine od istog autora, piše Avaz.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia