Novalić: Osigurana sredstva za dionicu autoputa kroz Tešanj

Bosna i Hercegovina
Novalić: Osigurana sredstva za dionicu autoputa kroz Tešanj
.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić posjetili su danas općinu Tešanj gdje su se susreli s načelnikom Općine Suadom Huskićem i privrednicima.

Razgovarano je o javnim infrastrukturnim radovima i investicijima u Tešnju, kao i o uticaju pandemije koronavirusa na oblast zdravstva i ekonomiju općine.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić potvrdio je da je razgovarano o strateškim projektima u općini koji se tiču izgradnje 110 kilovatne trafostanice uz naselje Jelah, u poslovnoj zoni Glinište, a, u tom smislu, kako je rečeno, otkočen je proces na investicijama i može se očekivati ubrzo početak izgradnje trafostanice.

Također, razgovarano je i o izgradnji kružnog toka u Jelahu te priključku poslovne zone na magistralnu cestu, ali i o izgradnji Koridora Vc. Načelnik kaže da su s Autocestama intenzivno pregovarali posljednjih mjeseci i da imaju iskazane zahtjeve lokalne zajednice u smislu projektiranja i gradnje.

- Očekujemo u naredna dva do tri mjeseca projektiranje na toj trasi i nadamo se da će početi proces ugovaranja javnih nabavki do kraja ove godine - dodao je Huskić.

Kako je novinarima kazao premijer Novalić, namjera je bila vidjeti kako pandemija utiče na industrijsku sredinu, jer u Sarajevu postoji nadzor kako se to reflektira na zajednicu koja dominantno ima privredu oličenu u uslužno-turističkim djelatnostima.

- Tešanj ima veliki obim industrijske proizvodnje te je presjek stanja u općini Tešanj indikativan za cijelu Federaciju BiH, osim zona koje su turističko-uslužno orijentirane - kazao je Novalić.

Premijer je potvrdio da su jučer banke odobrile sredstva za izgradnju dionice od Medakova u Tešnju do iznad Žepča, dužine 41 kilometar, za šta je odobreno 340 miliona eura, plus 60 miliona eura koliko je osigurano ranije.

- Ukupno 400 miliona eura će u naredne tri godine biti uloženo u ovom dijelu Federacije BiH. Sada slijedi tehničko rješavanje izvlaštenja i projektiranja te dionice, što je pri kraju, kako bi se do Nove godine otvorio tender za izgradnju - pojasnio je premijer.

Iz federalnog budžeta kao pomoć privredi u Tešnju kroz "korona zakon" osigurano je 3,6 miliona KM, ali premijer napominje da se još uvijek ne zna kako će pandemija uticati na privredu.

Uime privrednika u Tešnju novinarima se obratio Edin Jabandžić koji je kazao  da je svaka pomoć korisna te da se Vlada FBiH na čelu s premijerom Novalićem trudi i pokušava napraviti pozitivne trendove.

Kazao je da je, ovom prilikom, zatražena veća promocija domaće proizvodnje i zaštita granica, te uštede u javnom sektoru.

Ne propustite