ZATVORENA GRANICA, EVO ŠTA ĆE SE DESITI SA GRAĐANIMA KOJI NISU U SVOJOJ DRŽAVI: Evo kad se mogu vratiti kući

Svijet
ZATVORENA GRANICA, EVO ŠTA ĆE SE DESITI SA GRAĐANIMA KOJI NISU U SVOJOJ DRŽAVI: Evo kad se mogu vratiti kući
.

Na grčkom primorju trenutno se nalazi oko 15.000 srpskih turista koji će, bez obzira na odluku o zatvaranju grčke granice za Srbe koja je jutros u 6 sati stupila na snagu, ostati do kraja aranžmana i nesmetano vratiti kući, rekao je za Tanjug ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević.

Kaže da Ambasada Srbije u toj zemlji nema informaciju o tome koliko je naših turista zaraženo virusom korona i smkešteno u karantin u Grčkoj.

"Odluka Vlade Grčke o zabrani srpskim državljanima da ulaze na teritoriju Grčke stupila je na snagu jutros u 6 sati, tako da ko je do tada stigao mogao je da uđe u zemlju, poslije toga više nije mogao", rekao je Spasojević.

Navodi da na grčko-bugarskoj granici nema građana Srbije, jer je naša zemlja na vrokeme od Grčke dobila informaciju o zatvaranju granice, te su i naši državljani obavješteni da ne kreću na put.

grcka

"Svjesni smo toga da je Grčka ovu odluku donijela teška srca, jer znamo koliko su naši turisti popularni i dobrodošli u ovu zemlju. Posebno cijenimo to što su nas unaprijed, više od 24 časa, grčke vlasti obavjestile o odluci, jer to nije bila njihova obaveza, već znak dobre volje prema nama", naglasio je Spasojević.

Dodaje da se u ovakvim situacijama, kao što je pandemija virusa korona, takve odluke donose brzo i "od trenutka do trenutka".

Kada će Grčka ponovo "podići rampu" za naše državljane zavisi od, kaže Spasojević, procene grčkih epidemiologa o situaciji u našoj zemlji.

"Nadamo se da će se situacija što prije popraviti nabolje i da granice budu što prije otvorene za srpske turiste", kaže Spasojević.

Ističe da je prema podacima grčke vlasti oko 15.000 naših turista došlo organizovano u tu zemlju i da za njih važe ista pravila o mjerama zaštite koje se odnose i na sve ostale turiste.

grcka-1

"O podacima o broju zaraženih Srba ne raspolažemo, naši turisti nisu u obavezi da prijavljuju našim konzulatima svoje zdravstveno stanje, niti nas organi Grčke o tome obaveštavaju", rekao je Spasojević.

U Grčku, dodaje on, mogu ući državljani Srbije uz posebnu dozvolu Ambasade Grčke u Srbiji, a odnose se na liječenje ili poslovne obaveze u toj zemlji.

Novi.ba/Alo.rs

Ne propustite