Doktor Ćatović: Epidemiološka situacija u Sjenici je bliska katastrofi

Aktuelno
Doktor Ćatović: Epidemiološka situacija u Sjenici je bliska katastrofi
,

Doktor Fuad Ćatović, zamjenik direktora Doma zdravlja u Sjenici, rekao je da je epidemiloška situacija u toj pešterskoj varoši "bliska katastrofi".

Ćatović je za Direktno.rs naveo da u tamošnjoj Covid ambulanti svaki dan pregledaju oko 220 pacijenata sa simptomima Covida 19.

"Pacijente sa težom kliničkom slikom upućujemo u veće zdravstvene centre kao što su Novi Pazar, Užice, Prijepolje, Nova Varoš, a one sa srednjom kliničkom slikom hospitalizujemo u našoj bolnici. Sada je kod nas smješteno 37 pacijenata sa srednje-teškom kliničkom slikom", rekao je dr. Ćatović.

On je ocijenio da se na kućnom liječenju nalazi više od hiljadu Sjeničana.

"Više od hiljadu ljudi je na kućnom liječenju. Mi testiramo PCR metodom samo one sa težom kliničkom slikom i u ovom trenutku zvanično pozitivnih je 57 pacijenata, mada očekujemo rezultate velikog broja testova", objasnio je doktor.

Ćatović kaže da se do prije neki dan u Covid ambulanti testiralo samo po pet pacijenata jer nije bilo PCR testova. 

"Mnogo oboljelih pacijenata nije testirano. Tek od ove nedjelje PCR testovi su počeli intenzivnije da stižu iz Užica. U četvrtak smo testirali 20, u petak devet, u subotu osam i u nedjelju osam, i urađeno je 20 PCR testova za medicinske radnike. Dakle za posljednja četiri dana smo pregledali više od 500 oboljelih od Covida 19, a testirali smo njih 40", rekao je on. 

Ćatović je naglasio da je u posljednjih desetak dana preminulo 20 Sjeničana koji su imali simptome Covida 19.

"Najblaže rečeno, situacija u Sjenici je bliska katastrofi. Samo u subotu smo imali 11 sahrana, mada nisu svi preminuli bili inficirani. Narod je u panici. Početkom prethodne nedjelje smo u Covid ambulanti imali 34 pregleda dnevno, da bi u nedjelji za nama taj prosjek iznosio čak 180-220 pacijenata dnevno", naveo je doktor. 

On je istakao da struka u ovom trenutku nema kontrolu nad epidemijom u Sjenici.

"Među oboljelima je sve više mladih osoba bez komorbiditeta. I što je najgore mi u ovom drugom piku prvog talasa ne možemo da uđemo u trag infekciji, tako da nemamo nikakvu kontrolu nad širenjem epidemije u Sjenici. Nadamo se da će se stanje ubrzo stabilizovati, ali činjenica je da nismo bili pripremljeni za ovakav nagli i žestoki udar epidemije Covida 19", rekao je Ćatović za Direktno.rs. 

Istakao je da u Sjenici imaju i veliki problem zbog manjka zdravstvenog kadra. 

"Mnogo zdravstvenih radnika je inficirano. Hospitalizovano je četvoro, a nalaze u ovom trenutku čeka njih 11. Na kućnom liječenju se nalazi šest medicinara, a u kućnoj izolaciji je još 19 medicinskih radnika, tako da je van stroja oko 40 zdravstvenih radnika", naveo je dr. Ćatović i dodao da je u potpunom kolapsu interno odjeljenje Doma zdravlja jer je četvoro internista inficirano.

Ne propustite