VEČERAS SE OGLASIO ŠERANIĆ, SAOPŠTIO LOŠE VIJESTI: Evo šta slijedi u BiH, VRAĆAJU LI SE RESTRIKTIVNE MJERE?

Bosna i Hercegovina
VEČERAS SE OGLASIO ŠERANIĆ, SAOPŠTIO LOŠE VIJESTI: Evo šta slijedi u BiH, VRAĆAJU LI SE RESTRIKTIVNE MJERE?
.

Republiku Srpsku u ovom trenutku karakteriše nepovoljna epidemiološka situacija budući da je danas potvrđen najveći broj slučajeva zaraze virusom korona, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Šeranić je podsjetio da su danas potrvđena 103 nova slučaja, najviše na istoku, u Bijeljini i Višegradu, te ukazao na potrebu da se poštuju mjere donesene da bi se spriječilo širenje virusa.

"Za očekivati je da se pojave žarišta virusa korona, jer je tako bilo i do sada", rekao je Šeranić za RTRS.

On je ukazao da lokalne zajednice treba da preuzmu odgovornost, a da na raspolaganju imaju Institut za javno zdravlje.

Trebinje, koje se suočilo sa povećanim prilikom pacijenata zaraženih virusom korona, ima kapacitet da odgovori na situaciju, napomenuo je Šeranić i u tom kontekstu istakao da se u zbrinjavanje uključila i Univerzitetska bolnica u Foči.

Šeranić je istakao da nema potrebe za restriktivnim mjerama u cijeloj Republici Srpskoj.

"Lokalne  zajednice su te koje će djelovati. Mjere će se uvoditi u onim opštinama i gradovima gdje se pojavljuje žarište", rekao je Šeranić. 

On je naglasio da će biti izazova u predstojećem periodu i da treba paralelno organizovati zdravstvenu zaštitu.

"Pripremamo se za suočavanje sa virusom ali i sa sezonskim gripom. Pripremamo kovid bolnicu na lokaciji stare hirurgije, razmišljamo o kapacitetima bolnica u Bijeljini i Istočnom Sarajevo, radimo organizaciju testiranja i nabavke vakcina protiv gripa", rekao je Šeranić. 

Ne propustite