ŽENE, OVE SIMPTOME NIPOŠTO NE IGNORIŠITE: Upućuju na RAK JAJNIKA

Porodica i zdravlje
ŽENE, OVE SIMPTOME NIPOŠTO NE IGNORIŠITE: Upućuju na RAK JAJNIKA
.

Ove simptome nijedna žena ne bi smjela ignorisati.

Česta bol u leđima

Ako ste sigurni da ne doživite loše efekte osteoporoze ili bolova u zglobovima, onda ova agonija može biti pravi nuspojava od raka jajnika.

Bol u želucu i karlice

jajnici3

Nepravilni ciklusi 

Žene starije od 55 godina su više skloni opasnosti od raka jajnika. U svakom slučaju, ovo ne može generalno biti situacija i rak se može dogoditi čak i na mlađe dame koje još nisu dobili prvi ciklus.

Česta iscrpljenosti bez razloga 

Otežano disanje, bolesti i loš apetit, neodoljiv umor može biti simptom raka jajnika. Osim toga, više od 80% žena ima najmanje jedan od nuspojava raka jajnika nekoliko mjeseci prije nego što se analizira.

jajnici2

Brza sitost 

Osjećaj sitosti ili “rana sitost,” je četvrti najvažnij i najčešći simptom raka jajnika. Možete lako napraviti grešku misleći da je to simptom probavnih problema, ali ne dajte se prevariti!

Bol prilikom odnosa 

Još jedan snažan znak da ste u ranim fazama raka jajnika je bol tokom odnosa, kaže Medical News Today. Ovo se odnosi na potrebu da se često mokri i bol i pritisak u području karlice. Nije bitno da li je više ili manje bolno, najbolje je da se u što kraćem roku ode doktoru.

jajnici4

Povraćanje 

Ginekolog Jeffrey Stern, kaže da su neki slučajevi raka jajnika često dovode do opstipacije, koji uzrokuju gubitak težine, mučninu i bol u trbuhu.

Nadut stomak 

Drugi ozbiljan znak da imate rak jajnika je da je vaš stomak bubri kao kod trudnica.

nadutost

Preveliki rast kose i tamne kose 

Iako se ne smatra da je simptom raka, svakako ne treba zanemariti. Ipak, neke žene doživljavaju suprotno – gubitak kose.

kosa5

Česti zatvor 

Područjima koja su najviše pogođena rakom jeste područje želuca i probavnog trakta, posebno u ranim fazama. Uz bol u području želuca, drugi simptomi mogu sadržavati probavni problemi, gubitak apetita i plinova.

Ne propustite