OTKRILI VEZU IZMEĐU KORONE I JOŠ JEDNE BOLESTI, OPREZ LJUDI: Ovo je jako važno, MOŽE BITI KOBNO

Kiosk
OTKRILI VEZU IZMEĐU KORONE I JOŠ JEDNE BOLESTI, OPREZ LJUDI: Ovo je jako važno, MOŽE BITI KOBNO
.

Sve je veći broj istraživanja koja ukazuju na kompleksnu vezu astme i Kovida-19.

Još na samom početku pandemije su ljekari upozoravali da su među najugroženijima ljudi sa već oštećenim plućima, u šta svakako spada astma. Potpuno je jasno i zašto - korona virus može da izazove tešku upalu pluća i proizvede teške napade astme. Međutim, kako prenosi statnews.com, pojavila se nova analiza koja je proučila 1.500 pacijenata i koja je zbunila naučnike.

Naime, prema toj analizi, ispostavilo se da pacijenti sa astmom nemaju ništa veće šanse da budu hospitalizovani u odnosu na pacijente bez astme, što je u potpunoj suprotnosti sa svime što se do sada pretpostavljalo.

- Očekivao sam da zaraženi korona virusom koji već boluju od astme prolaze mnogo gore - kaže autorka ovog istraživanja, Gajatri Patel, lekar, alergolog i imunolog na Northwestern univerzitetu.

korona

Međutim, ispostavilo se da postoje razlike jer postoje različiti tipovi astme.

- Nisu svi slučajevi astme isti - upozorava Šeron Čintraja, alergolog i istraživač na Stenfordu. Ona skreće pažnju na studiju koju je nedavno sproveo Harvard, a gde su analizirana dva tipa astme - alergijska i nealergijska. Obe imaju slične simptome, ali ih izazivaju drugačije stvari. Alergijsku izazivaju alergeni poput polena ili buđi, dok se nealergijska dešava usled pretranog stresa, vremenskih prilika, vežbanja i sličnih stvari.

To istraživanje pokazalo je da nealergijska astma umnogome pojačava rizike od Kovida-19, dok kod alergijske astme rizik nije ništa veći nego kod pacijenata koji nemaju astmu.

To je otvorilo mnoga nova pitanja na kojima ljekari i naučnici sada rade, poput toga kako pristupiti pacijentima sa nealergijskom astmom ako se zaraze korona virusom. Glavno pitanje je da li steroidi koji se najčešće koriste u lečenju astme imaju uticaj na lečenje od Kovida-19. Dok neki naučnici, poput Šeron Čintraje, smatraju da steroidi zapravo smanjuju dejstvo ACE2 receptora i tako vjerovatno čuvaju respiratorni sistem od infiltracije virusa, drugi se sa njom ne slažu. U svakom slučaju, Šeron Čintraja najavila je dodatna istraživanja na ovu temu i poručila da se nada da će se što prije doći do odgovora.

Izvor: zena.blic.rs

 

Ne propustite