MOKAR KUPAĆI SE SUŠI NA VAMA? TO NIPOŠTO NEMOJTE RADIT: Niste ni svjesni koliko je opasno, EVO ZBOG ČEGA

Zanimljivosti
MOKAR KUPAĆI SE SUŠI NA VAMA? TO NIPOŠTO NEMOJTE RADIT: Niste ni svjesni koliko je opasno, EVO ZBOG ČEGA
.

Mokri kupaći kostimi glavni su "skupljači" štetnih organizama i uzrok brojnih infekcija

Jedva smo dočekali ljeto da možemo da se kupamo i uživamo na bazenima , rijekama i moru. Vjerujemo da se svima dešava da ne ponesu rezervni kupaći ili da ih prosto, mrzi da ga zamijene.  Zaboravljamo ono najvažnije a to je da su vlažna područja glavni izvor gljivica i bakterija, kako u okolini tako i na vašem tijelu.

Veliki broj istraživanja pokazao je da su mokri kupaći kostimi glavni “skupljači” štetnih organizama i uzroci brojnih infekcija i upala bešike. Ginekolog Alisa Dvek tvrdi da se gljivice i bakterije razvijaju na vlažnim i tamnim područjima kao što su kupaći kostimi ili odjeća za vježbanje. Žene s oslabljenim imunitetom koje imaju dijabetes ili uzimaju određene lijekove i duže nose mokre kupaće kostime podložnije su infekcijama.

Unutrašnjost kupaćeg kostima je vlažna i topla što stvara idealno područje za stvaranje bakterija. Materijali kupaćih kostima upijaju razne hemikalije i bakterije koje se nalaze u bazenima ili moru. Nakon izlaska iz vode, vaš polni organ u kontaktu je sa svim štetnim materijama koje se zadržavaju u kupaćem kostimu. To narušava balans dobrih bakterija u va*ini i može da dovede štetne bakterije u uretru i prouzrokuje razna oboljenja kao što su va*initis i upale mokraćnih puteva.

Ukoliko primijetite promjene kod va*ine kao što su neprijatan miris, sivkasta boja, svrb, oteknuće i osjetljivost, to mogu biti znaci bakterijskog va*initisa. Simptomi upale mokraćnih puteva uključuju jaku i stalnu potrebu za mokrenjem, osjećaj peckanja i žarenja pri mokrenju, bol u karlici i zamućenu mokraću.

kupaci

Uzrok gljivičnih infekcija

Budući da gljivice uspijevaju na toplim i vlažnim područjima, mokri kupaći kostimi mogu da izazovu gljivične infekcije kod žena. Prema University Hospitals, razmnožavanje bakterija u mokrim kupaćim kostimima prouzrokuje porast gljivica u va*ini ili vulvi, što izaziva neugodne simptome poput peckanja i žarenja, osetljivosti i grudvastog sekreta.

Najčešći propratni simptomi, po riječima ginekologa su jak svrb u unutrašnjem ili spoljašnjem dijelu va*ine i bijeli sirasti iscjedak.

Sjedenje u mokrom kupaćem kostimu može da prouzrokuje infekciju sličnu atletskom stopalu šireći se putem gljivica koje, osim genitalija, mogu zahvatiti i unutrašnje područje zadnjice, pokazuje American Academy of Family Physicians. Infekcija je vrlo slična gljivičnoj, a simptomi koji ukazuju na to su svrab i osip na području va*ine i zadnjice i pukotina na području geni*alija, crvenilo i oljuštena koža gdje je osip najcrveniji u sredini.

Kod svih stanja savjetuje se posjeta ginekologu kako biste brisom utvrdili o kojoj infekciji je riječ kako biste dobili adekvatnu terapiju.

Tako da, sljedeći put kad odete na plažu, obavezno presvlačite kupaći kostim!

Izvor: Objektiv.rs/24 sata

Ne propustite