OD DANAS ZATVORENE GRANICE, KARANTIN OBAVEZAN: Puštaju samo građane koji IMAJU OVO

Region
OD DANAS ZATVORENE GRANICE, KARANTIN OBAVEZAN: Puštaju samo građane koji IMAJU OVO
.

Hrvatski državljani koji žele u Sloveniju od danas slovenskom graničnom policajcu moraju pokazati negativan test na koronavirus ne stariji od 36 sati, napravljen na teritoriju Evropske unije. Ako ga nemaju, na granici će im biti uručena odluka o 14-dnevnoj samoizolaciji.

Ako u Sloveniji nemaju gdje biti u samoizolaciji, neće im biti dopušten ulazak u tu zemlju, objasnio je slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Ako Sloveniju prolaze u tranzitu bez zaustavljanja, moraju je proći u roku od 12 sati.

Te nove mjere za državljane Hrvatske vrijede nakon što je Slovenija Hrvatsku stavila na žutu listu, što znači da epidemiološki nije sigurna država. Osim Hrvatske, od ponoći su na slovenskoj žutoj listi i Češka i Francuska, piše Jutarnji list.

To znači da će i češki i francuski turisti koji idu u Hrvatsku na odmor Sloveniju morati proći bez zaustavljanja, a na slovenskoj granici priložiti dokaz da idu u Hrvatsku.

Slovenački ministar Hojs je rekao da svi granični prijelazi prema Hrvatskoj ostaju otvoreni, ali će svi oni koji su svjesni da će nakon ulaska u Sloveniju morati u samoizolaciju, u tu zemlju moći ući samo preko četiri granična prijelaza s Hrvatskom - Gruškovje, Obrežje, Metlika i aerodrom u Ljubljani.

Tu novu restriktivnu mjeru, priznao je jučer na press konferenciji glasnogovornik slovenske Vlade Jelko Kacin, Slovenija uvodi zbog svojih državljana koji su pri ulasku u Sloveniju lagali graničnim policajcima da su bili u Hrvatskoj, a zapravo su se vraćali iz Srbije ili Bosne i Hercegovine. To su činili kako bi izbjegli 14-dnevni karantin koju su obavezni ići na povratku iz tih zemalja. Kacin je rekao da je upravo zbog takvih osoba u Sloveniji porastao broj zaraženih koronavirusom. U pokušaju da to spriječe, slovenske vlasti uvode restriktivne mjere zbog kojih će upravo Hrvatska biti jedna od najvećih žrtava.

bregana-granica-ilustracija-glas-istre

Dokazi boravka

Naime, od danas svi strani državljani koji ulaze u Sloveniju, a bili su na odmoru u Hrvatskoj, morat će slovenskim graničnim policajcima dati dokaz da su boravili u Hrvatskoj. Priznavat će se računi o plaćenoj boravišnoj taksi, račun od hotela ili prijava preko aplikacije Enter Croatia. Kako bi izbjegli karantin u vlastitoj zemlji, svi Slovenci koji se vraćaju s odmora u Hrvatskoj graničnoj policiji morat će dokazivati da su bili u Hrvatskoj.

Oni koji imaju nekretnine u Hrvatskoj odlazak u samoizolaciju moći će izbjeći davanjem na uvid dokaza o vlasništvu, a svi ostali plaćenim računima u hrvatskim restoranima i lokalima u Hrvatskoj ili potvrdom o plaćenoj boravišnoj taksi. Oni koji su primjerice nekoga prevezli na zagrebački aerodrom, morat će priložiti račun o plaćenom parkiranju na aerodromu ili račun iz lokala u kojem su popili piće.

Provjere dokaza o boravku u Hrvatskoj enormno će povećati gužve na hrvatsko-slovenskoj granici, priznaje slovenski ministar unutarnjih poslova. No, lakonski je objasnio da svima onima koje čeka karantin nije problem čekati sat duže na
granici.

Velike gužve

Novi slovenski režim za prelazak granice stvorit će i veliki pritisak na hrvatske granične policajce te stvoriti velike gužve na ulasku u Hrvatsku iz smjera Slovenije. Pogotovo zato što se odluka počinje primjenjivati za vikend. Nevezano uz nove slovenske mjere s hrvatske strane na četiri granična prijelaza - Bregana, Macelj, Rupe i Plovanija uvedene su nove mjere kako bi se smanjilo vrijeme prelaska granice i omogućila bolja protočnost.

Uspostavljene su posebne trake za strane turiste koji su se za dolazak u Hrvatsku prijavili putem aplikacije Enter Croatia. Ispred graničnih prijelaza posebni su saobraćajni znakovi te su iscrtane linije koje te turiste usmjeravaju na dio graničnog prijelaza namijenjenog za njih.

Izvor:Klix

Ne propustite