DOKTORICA ANA GLIGIĆ SAOPŠTILA DOBRU VIJEST: "U narednih 20 dana očekujemo.."

Vijesti
DOKTORICA ANA GLIGIĆ SAOPŠTILA DOBRU VIJEST: "U narednih 20 dana očekujemo.."
.

Doktorica iz Srbije Ana Gligić u razgovoru za Radiosarajevo.ba prokomentariala je svojevrsnu eksploziju koronavirusa na Zapadnom Balkanu, posebno u Sandžaku, odnosno jugozapadu Srbije odakle ovih dana dolaze dramatični izvještaji.

Čuvena naučnica, koja je 1972. bila na čelu tima koji je uspio izolirati virus velikih boginja (variola ili variola vera), iako u 86. godini, intenzivno istražuje, nadajući se da će pronaći trag koji će pomoći u suzbijanju pandemije i spasiti mnoge živote.

"Ne znam šta se dešava. Način prenošenja, inkubacija, održavanje u spoljašnjoj sredini, sve naopako, ništa što znamo…Ne mogu protumačiti toliki broj mrtvih i oboljelih u jednom danu sa ovim izvještajima da se prenosi samo kapljično. To je nemoguće! Analizirala sam, gledala, uspoređivala s onim što znam o prirodnim žarištima koje sam istraživala u bivšoj Jugoslaviji i na drugim terenima. Ovo se ne može uporediti s bilo čime. On se [virus] ponaša kako hoće", kazala je dr. Gligić za Radiosarajevo.ba. 

Komentirajući informacije da je globalna studija pronašla snažne dokaze da se proširio novi oblik koronavirusa, dr. Gligić veli: 

"Pravilo je da ovakav virus slabi na ljudskoj populaciji. On se sada pojavio i letalitet (smrtnost) je mnogo veći nego je bio u početku! Ne ponaša se kao ostali virusi što do sada znamo. On je mutirao i sad imamo nešto novo ovdje", dodala je. 

Ukoliko se budemo pridržavali mjera, uvjerena je da bi prvi talas epidemije bi mogao da se završi već za 20 dana.

"Bilo je i prije epidemija, katastrofa, ali nije bilo televizija da se to tako prenosi. To će sve završiti. Ja smatram će za 20 dana ovo se staviti pod kontrolu. Ali mi ne znamo šta će dalje biti, poslije toga", zaključila je dr. Gligić za pomenuti portal. 

(Izvor: Radio Sarajevo)

Ne propustite