Tegeltija: Srbiji trenutno nije potrebna pomoć Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina
Tegeltija: Srbiji trenutno nije potrebna pomoć Bosne i Hercegovine
.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija izjavio je da je stav Vlade Srbije da toj zemlji trenutno nije potrebna pomoć, te da je zdravstveni sektor u stanju da obezbijedi adekvatan nivo zdravstvene zaštite u Novom Pazaru, upućivanjem medicinskih radnika iz Kragujevca, Kraljeva i drugih gradova u toj zemlji.

"I procjenjuju da će u naredna dva do tri dana ljekari koji su bili inficirani virusom korona u Novom Pazaru biti spremni da se vrate na posao. Premijerka Srbije Ana Brnabić iskazala je zahtjev da će se, ukoliko bude potrebna dodatna pomoć obratiti BiH, ali da u ovom trenutku pomoć nije potrebna", rekao je Tegeltija novinarima u Istočnom Sarajevu.

screenshot-19

On je napomenuo da je predsjednik opštine Novi Pazar uputio predsjedavajućem Predsjedništva Šefiku Džaferoviću zahtjev za pomoć u medicinskom osoblju, prije svega ljekara, zbog pogoršane situacije prouzrokovane epidemijom virusa korona.

"Džaferović je proslijedio taj akt Vijeću ministara i mi smo obavili konsultacije. Vlada Federacije BiH je iskazala spremnost da pošalje dva tima medicinskih radnika, po deset ljekara u Novi Pazar. Nakon konsultacija sa Vladom Srbije, Brnabić je zahvalila za spremnost BiH da pruži medicinsku pomoć bolnici u Novom Pazaru", istakao je Tegeltija.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović jučer je najavio da će BiH pomoći Sandžaku u borbi protiv koronavirusa, Brnabić je danas u Novom Pazaru kazala da je svaka pomoć dobrodošla, a Ministarstvo vanjskih poslova BiH u međuvremenu je Srbiji poslalo notu u kojoj je iskazalo spremnost da pomogne.

Novi.ba/Klix

Ne propustite