ČUVENI SRPSKI DOKTOR PREMINUO OD KORONA VIRUSA, A SAD SE OGLASILA NJEGOVA KĆERKA: Podnijela je prijavu

Objavljeno:29.06.2020 - 23:49
A A A Times Arial

Foto: Printscreen

Ćerka dr Lazića drhtavim glasom održala govor 

KAO bomba odjeknula je danas vest da je Nina Vujošević, ćerka dr Miodraga Lazića, čuvenog hirurga iz Niša, preminulog 14. aprila od virusa korona, Ministarstvu zdravlja podnijela prijavu protiv ljekara R. J. i D. Lj, zbog nesavjesnog liječenja njenog oca.

Opširnu prijavu protiv dvojice lekara Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju niškog Kliničkog centra, ćerka čuvenog ratnog doktora Laze predala je još 28. maja Zdravstvenoj inspekciji Ministarstva zdravlja u Nišu.

Nina Vujošević, inače očni ljekar, ukazala je na navodne nepravilnosti i propuste koje su ovi ljekari učinili tokom liječenja njenog oca. Ona je u prijavi priložila i materijalne dokaze, fotografije i prepiske njenog oca sa R. J. i D. Lj, kolegama koje su bile zadužene za njegovo liječenje.

Iz Uprave KC zasada nema reakcije povodom ovih optužbi, a potpisnica prijave danas nije želela da je komentariše uz obrazloženje da ne želi da utiče na tok istrage.

U jeku epidemije virusa korona, 14. aprila, Srbiju i region potresla je vest da je od posledica kovida 19 preminuo dr Laza, legendarni ratni hirurg. Smrt ga je zatekla na mjestu direktora niškog Urgentnog centra, samo mesec dana pre penzionisanja.

U prijavi, koju je podnijhela, Nina Vujošević je priložila i fotografije iz perioda liječenja njenog oca. U samoj prijavi navodi se da je dr Lazić kao dokazani kovid 19 pozitivan pacijent sa suprugom Anom smešten u staru koronarnu jedinicu bivše Klinike za kardiologiju, u sobu koja je "blago rečeno bila neuslovna za prijem pacijenata". Kako nije bio zadovoljan načinom lečenja i terapijom, tražio je da ga otpuste kući sa suprugom.

- Otpust dvoje pacijenata pozitivnih na kovid 19, bez otpusne liste, odobrili su dr R. J. i dr D. Lj, koji su im i organizovali sanitetski prevoz i time počinili krivično delo, jer su potencijalno ugrozili zdravlje drugih u vanrednom stanju pandemije. A, ujedno su i pokušali da sakriju da su uopšte bili hospitalizovani - navodi se u prijavi.

Napominje se i da se stanje dr Lazića pogoršalo pa je 7. aprila hospitalizovan na Klinici za infektivne bolesti KC Niš.

- Na ovoj klinici dobio je odgovarajuću parenteralnu terapiju i nadoknadu kiseonika. O kliničkom stanju i odgovoru na terapiju porodica je više puta u toku dana dobijala informacije od ordinirajućih doktora i medicinskog osoblja. Stanje dr Lazića bilo je stabilno - piše u prijavi i dodaje da je tri dana kasnije na insistiranje dr R. J. i dr D. Lj. bespotrebno prebačen na Kliniku za anesteziju i intenzivnu terapiju u staru zgradu hirurgije.

Navodeći, kako tvrdi, propuste i nepravilnosti, Vujoševićeva u prijavi iznosi detalje lečenja dr Lazića sve do 11. aprila, kada mu se tri sata nakon ponoći stanje pogoršalo.

- Kao porodica pokušali smo da utičemo da se ne skine prerano sa respiratora i time ugrozi mogućnost oporavka. Ali, 12. aprila Lazića skidaju sa respiratora - navodi se u prijavi uz tvrdnju da je to bila samostalna odluka prof. dr R. J. - Sve vreme nakon skidanja sa respiratora, bio je u jako lošem stanju, boreći se za vazduh moli da ga vrate na respirator, što anesteziolozi ne čine, najgrublje odbijajući pacijentovu posljednju želju, ne dozvoljavajući mu da učestvuje u sopstvenom liječenju, u suprotnosti sa Etičkim kodeksom.

Opisujući posljednje sate svog oca i navodne greške i propuste, Nina Vujošević u prijavi zaključuje:

- Kao ćerka preminulog dr Lazića, zahtjevam da ispitate gore navedene činjenice o očiglednim greškama u prijemu, liječenju i ophođenju prema pacijentu dr Miodragu Laziću i adekvatno sankcionišete sve gore navedene propuste odgovornih ljekara.
Novi.ba/Espreso.rs

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA