GRAĐANI BiH DOBILI OLAKŠICU ZA ULAZAK U CRNU GORU: Ne treba test, dovoljno je samo OVO

Region
GRAĐANI BiH DOBILI OLAKŠICU ZA ULAZAK U CRNU GORU: Ne treba test, dovoljno je samo OVO
.

Državljanima Bosne i Hercegovine olakšan je ulazak u Crnu Goru otkako je Institut za javno zdravlje u ovoj zemlji donio odluku da Bosanci i Hercegovci mogu preći crnogorsku granicu i uz negativan serološki test koji je dosta jeftiniji od PCR testa. Test ne smije biti stariji od 72 sata.

Crna Gora izvršila je analizu dostupnih epidemioloških podataka i na osnovu njih je ažurirala listu država kojima dozvoljava ulazak u zemlju uz negativne rezultate PCR ili ELISA testa. Na ovoj listi sada se nalazi i Bosna i Hercegovina, zajedno uz još osam zemalja među kojima su i Albanija i Kosovo. Državljani ovih zemalja već od sutra mogu u Crnu Goru uz negativan ELISA test, a nova lista važi do 5. jula.

coronavirus-testing-reuters-tt

Podsjećamo da je ELISA test ustvari serološki ili krvni test koji košta 60 KM, dok je cijena PCR testa oko 200 KM. Serološko testiranje trenutno je dostupno građanima BiH u privatnim klinikama u nekoliko bh. gradova. Prosječna cijena testa je 60 KM, dok u Goraždu košta 30 KM.

Na listi zemalja čijim državljanima je dozvoljen ulazak u Crnu Goru nalaze se, između ostalih, Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Kina, Njemačka, Južna Koreja, Austrija...

Prema ranijoj odluci državljanima Bosne i Hercegovine bio je dozvoljen ulazak u Crnu Goru samo uz negativan PCR test.

Nakon burnih reakcija javnosti zbog obavezne samoizolacije za državljane BiH prilikom ulaska u Hrvatsku, ministar unutrašnjih poslova ove zemlje Davor Božinović najavio je otvaranje granice s BiH, odnosno ukidanje obavezne dvosedmične samoizolacije. Ovu odluku hrvatske vlasti mogle bi donijeti već sutra.
Izvor: klix.ba

Ne propustite