OVO JE NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVIJETU: Liječi i najteže bolesti, samo jedna šaka ovih bobica dnevno i DOKTORI VAM NEĆE TREBATI

Porodica i zdravlje
OVO JE NAJZDRAVIJE VOĆE NA SVIJETU: Liječi i najteže bolesti, samo jedna šaka ovih bobica dnevno i DOKTORI VAM NEĆE TREBATI
.


Aronija je listopadni grm porijeklom iz Sjeverne Amerike. Njeni starosjedioci, Indijanci, bili su dobro upoznati sa njenim ljekovitim dejstvima. Aronija u sebi krije mnoge hranjive vitamine i antioksidanase, poput vitamina C.

 Iako je tek posljednjih godina stekla popularnost u modernom društvu, njena ljekovitost trenutno se proučava u laboratorijama širom svijeta. Njene bobice poznate su po tome što poboljšavaju cirkulaciju krvi, jačaju krvne sudove i smanjuju rizik od srčanih bolesti.

aronija2
 
Aronija spriječava i pojavu dijabetesa i drugih kardiovaskularnih bolesti. U plodovima ove biljke nalazi se velika količina fenola, koji dezinfikuju krvotok i tijelo, a utiče i na brže zarastanje rana. Konzumacijom aronije uspješno se održava normalan krvni pritisak. Spriječava grčeve u krvnim sudovima i drži krvni pritisak uvijek “pod kontrolom”.

aronija-1
Ljudima sa povišenim krvnim pritiskom, preporučuje se sok ili čaj, koji nakon nekoliko dana konzumiranja, pomaže u njegovom regulisanju. Djelotvorno utiča na ubijanje stanica karcinoma i njena primjena u ishrani oboljelih od karcinoma sve je češća. Iako mnogi smatraju da je šargarepa najveći izvor karotena, aronija u sebi sadrži mnogo više ovih biljnih pigmenata koji pozitivno utičnu na zdravlje očiju.
Izvor: hayat

Ne propustite