IMUNOLOG OTKRIO KOLIKO JE VREMENA POTREBNO DA VIRUS OSLABI: “Nemojte se zavaravati da...”

Vijesti
IMUNOLOG OTKRIO KOLIKO JE VREMENA POTREBNO DA VIRUS OSLABI: “Nemojte se zavaravati da...”
.

Doktor Trbonjača, govori o virusu i njegovoj mutaciji i o tome šta znači kada virus slabi i kako to nema nikakve veze sa trenutnim svijetskim problemom koronavirusom.

The difference between coronavirus antibody and antigen tests ...

(Business Insider)

Slabljenje virusa moglo bi se manifestovati bolešću sa blažim simptomima i povoljnijim ishodom, što znači sa manje ostataka bolesti i manjom smrtnošću. To se zaista može dogoditi ukoliko bi se virus bolje prilagodio biologiji čoveka i biologiji ćelija u kojima se virus množi, što bi pak značilo da nema jako citopatogeno delovanje, ne izaziva smrt ćelija i razvija mehanizme izbegavanja ili subverzije delovanja imunog sastava. To bi takođe značilo da bi infekcija mogla proći sa manjim oštećenjima i bez smrti domaćina - objasnio je.

U.S. Plans 'Radical Expansion' of Coronavirus Testing - The New ...

(The New York Times)

Kako ističe, u dugoročnoj evoluciji i životnom ciklusu virusa to je povoljnost i prednost jer bi se u tom slučaju s jedne strane virus teže prepoznavao, napadao i eliminisao imunim mehanizmima, a s druge strane ako bi osoba preživela to bi odgovaralo i virusu koji bi imao više vremena i šanse da se prebaci na drugu jedinku.

SARS-CoV-2 virus relativno sporo mutira. Izolovane forme virusa u odnosu na izvorni virus iz Vuhana imaju maksimalno 30-ak mutacija. To je u virusnoj evoluciji praktično zanemarljivo, pogotovo ako te mutacije pogađaju one delove virusnog genoma koji nisu važni za replikacijski ciklus virusa. SARS-CoV-2 je zoonotski virus, odnosno svojstven je životinjama i relativno slabo prilagođen biologiji čoveka zbog čega izaziva neku "čudnu" bolest.

Ne propustite