U RS-u još 31 osoba zaražena koronavirusom: Među oboljelima većina su kontakti već zaraženih

Aktuelno
U RS-u još 31 osoba zaražena koronavirusom: Među oboljelima većina su kontakti već zaraženih
,

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, Bolnici Sveti Vračevi u Bijeljini i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 31 osobe u Republici Srpskoj, saopćeno je na konferenciji za novinare Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS-a, precizirao je da je testirano ukupno 211 uzoraka, te istakao kako je neophodno poštovanje svih mjera.

On je također apelovao na poslodavce, ali i javne institucije da poštuju mjere, jer je došlo do popuštanja mjera, odnosno do nepridržavanja mjera, pa je sam tim i povećan broj pozitvnih osoba na virus korona.

Epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS-a Јela Aćimović je navela da su u RS-u ukupno zaraženo 2.232 osobe, a da je testirano više od 36.000 uzoraka.

Od jučerašnjeg dana najveći broj pozitivnih je onih koji su vezani za rad u firmi na području Trebinja, kazala je ona, i dodala da je stoga potrebno striktno poštovanje mjera unutar poslovnih subjekata.

"U ovom momentu imamo 133 hospitalizovane osobe, 42 osobe u UKC RS, sedam pacijenata je na intezivnoj njezi, a pet je na respitarotu. U ostalim bolnicama je hospitalizovana 91 osoba, od čega najviše u bolnicama u Prijedoru, Doboju, Trebinju", rekla je Aćimović i dodala da je 59 procenata zaraženih oporavljeno.

Kako je dalje navela, u junu je došlo do određenog porasta broja oboljelih, ali ti novi oboljeli imaju slabiju kliničku sliku i nisu teški slučajevi.

"Među oboljelima u junu većina su uglavnom kontakti već zaraženih", pojasnila je Aćimovićeva.

Ne propustite