NOVI SKANDAL NA POMOLU U BiH Zapošljavali bez sprovođenja javnog oglasa

Aktuelno
NOVI SKANDAL NA POMOLU U BiH Zapošljavali bez sprovođenja javnog oglasa
,

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je tokom 2019. godine zapošljavala nove radnike na određeno bez sprovođenja javnog oglasa, te ponovo angažovala osobe putem ugovora o djelu za poslove predviđene sistematizacijom radnih mjesta, navedeno je u izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH.

Jasmina Galijašević iz Kancelarije za reviziju institucija BiH rekla je da zapošljavanje u Agenciji tokom prošle godine nije vršeno uz dosljednu primjenu odredaba Zakona o radu u institucijama BiH.

- Sa jednim zaposlenim zaključen je ugovor na neodređeno vrijeme nakon neprekidnog rada na određeno vrijeme dužeg od dvije godine bez sprovedene konkursne procedure, u dva slučaja upošljavanje na određeno vrijeme je vršeno bez ispunjenja uslova hitnosti i nepredviđenog povećanja posla koje nije trajnog karaktera, navela je Galijaševićeva.

U izvještaju je navedeno da je agencija tokom godina angažovala 13 osoba na osnovu ugovora o djelu, od kojih su tri angažovane u kontinuitetu većim dijelom godine, i to za "daktilografske poslove, zaprimanje prijava sumnji na neželjene reakcije na lijekove, upravljanje vozilima, obavljanje ekonomskih i finansijsko-računovodstvenih poslova, poslove čišćenja i slično".

Četiri osobe, koje su prethodno bile zaposlene u Agenciji, angažovane su ugovorom o djelu, ali su stekle uslove za penziju i u skladu sa važećim propisima isplaćena im je otpremnina.

Galijaševićeva je objasnila za Birn da, iako je Agencija smanjila broj osoba angažovanih na određeno vrijeme bez sprovođenja javnog oglasa u odnosu na 2018. godinu, sa osam na tri osobe, a iz Kancelarije za reviziju i dalje smatraju da je zapošljavanje na ovakav način netransparentno.

Četiri osobe, koje su prethodno bile zaposlene u Agenciji, angažovane su ugovorom o djelu, ali su stekle uslove za penziju i u skladu sa važećim propisima isplaćena im je otpremnina.

- Za ove namjene je tokom godine utrošeno ukupno 52.056 KM (neto bez poreza i doprinosa). Iznos je nešto manji u odnosu na prošlu godinu, s obzirom na to kako su pojedine osobe koje su prošle godine angažovane putem ugovora o djelu primljene u stalni radni odnos u Agenciji. Ugovori se zaključuju svaki mjesec, a na kraju mjeseca dostavljaju se mjesečna izvještaji o radu osoba angažovanih na ovaj način, navode revizori u izvještaju.

Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva Aleksandar Zolak je, prije nego što je iz Tužilaštva BiH potvrđeno da je on jedan od osumnjičenih u predmetu "Respiratori", rekao da su u Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima pobrojani poslovi Agencije, te se obavljaju u kontinuitetu bez obzira na smanjenje broja zaposlenih lica zbog različitih razloga, kao što su napuštanje Agencije od strane radnika, sticanje uslova za penziju, plaćeno, odnosno, neplaćeno odsustvo, porodiljsko odsustvo i bolovanja.

- Broj zahtjeva se u većini poslova Agencije neprestano povećava, pogotovo u oblasti registracije medicinskih sredstava. Konkretno, u 2019. godini je Sektor za medicinska sredstva predvidio primanje i rješavanje 2.000 zahtjeva, a do kraja 2019. godine procesuirano je 4.670, rekao je Zolak i dodao da je to element koji je, kako teško predvidjeti, tako i nemoguće odgoditi za rješavanje.

Zolak je rekao da su prihodi Agencije u odnosu na rashode gotovo dvostruko veći, te da su u prethodnom periodu raspisivali dva javna konkursa za popunjavanje dva radna mjesta radnica koje su na porodiljskom odsustvu, te da se na navedene konkurse nije prijavio nijedan kandidat.

U dijelu mišljenja o usklađenosti, revizori su Agenciji dali mišljenje sa rezervom.

Revizori su naveli da je sistematizacijom predviđeno da u Agenciji radi 160 lica, a da je na kraju 2019. godine bilo 102 zaposlenih.

Agencija je prošle godine raspolagala budžetom od gotovo 6,5 miliona KM.

Ne propustite