Sanjin Musa: Širenje zaraze koronavirusom ne može se zaustaviti

Aktuelno
Sanjin Musa: Širenje zaraze koronavirusom ne može se zaustaviti
-

S ukidanjem obaveznih kontrolnih mjera za suzbijanje širenja koronavirusai otvaranjem granica došlo je do povećanja broja zaraženih koronavirusom u BiH, kaže za „Avaz“ šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa. 

Epidemiološka situacija se, navodi Musa, pogoršava s novim, uvezenim slučajevima, porodičnim i drugim većim okupljanjima, s više kretanja i interakcije među ljudima... 

- Bliska interakcija i kontakt omogućavaju prijenos COVID-19 bolesti. Osim toga, otkrivaju se i epidemije u poslovnim subjektima. U ovom trenutku važan je rad lokalnih epidemioloških i zdravstvenih službi, da otkrivaju slučajeve, izoliraju ih i prate njihove bliske kontakte – kaže Musa.  

Ističe da je veoma važno i da građani i poslodavci sarađuju s nadležnim službama i pridržavaju se preporuka za sprečavanje infekcije koje su propisali zavodi za javno zdravstvo.

- Širenje infekcije može se usporiti dosljednim pridržavanjem bazičnih mjera opreza, kao što su održavanje fizičke distance, nošenjem maski i čestim pranjem ruku i čišćenjem i dezinficiranjem površina koje se često dodiruju – pojašnjava Sanjin Musa.

Restriktivne mjere, kakve smo imali s početkom pandemije, su krajnje sredstvo za smanjenje interakcije i okupljanja, odgovara Musa na pitanje je li vrijeme za razmišljanje o takvim mjerama. Dodaje da na prijenos infekcije utječe i način kako živimo i ponašamo se tokom ljeta, kada više boravimo na otvorenom, jer COVID-19 se efikasnije prenosi u zatvorenim prostorima.

- Međutim, karakteristično za prijenos novih virusa je to da je velika većina populacije osjetljiva, tako da se virus može prenositi i izvan uobičajene sezone. Izvjesno je da se prijenos koronavirusa ne može zaustaviti, ali je važno da on bude niskog nivoa i bez naglog porasta broja slučajeva. Većina osoba ima blage oblike bolesti, njih oko 80 posto, ali učestvuju u prijenosu virusa i zbog toga je važno odgovorno ponašanje cijele zajednice kako bi se lanci prijenosa prekidali i kako ranjive skupine ne bi obolijevale. To su, prije svega, starije i osobe s hroničnim oboljenjima – ističe Musa.  

Nove mjere Kriznog štaba FBiH koje su usvojene u petak na snazi su od danas. One podrazumijevaju reduciranje broja osoba na javnim skupovima, smanjenje bespotrebnog kretanja i korištenja javnog prijevoza za starije, obavezu nošenja zaštitnih maski, a svim stanovnicima FBiH je preporučeno da godišnji odmor koriste u BiH. Kantonalnim štabovima je omogućeno da, po potrebi, uvedu i restriktivnije mjere.   

Ne propustite