URADITE OVO I KOSA ĆE VAM BITI ZDRAVA I SJAJNA: Frizer otkrio savjet zlata vrijedan

Praktična žena
URADITE OVO I KOSA ĆE VAM BITI ZDRAVA I SJAJNA: Frizer otkrio savjet zlata vrijedan
.

Frizer Kiran Tjudor otkrio je top savjete koji se tiču pranja kose, a pomoću kojih ćete imati frizuru kao iz salona...

Možda vam se čini da nema ništa lakše na svijetu od pranja kose, ali ispostavilo se da i tu mnogi od nas prave greške. Barem tako kaže frizer Kiran Tjudor, a objasnio je i kako bi trebalo da izgleda taj proces.

Pazite na sastojke

Prvi korak je odabir odgovarajućeg šampona, kaže Kiran, objašnjavajući da "loš" šampon može da napravi više štete nego koristi.

- Uvijek savjetujem klijentima da izbegavaju šampone koji sadrže SLS (natrijum lauril sulfat) jer ovi sastojci mogu da unište prirodna ulja i učine kosu suhom i dlaku krtom. Također, boja na farbanoj kosi brže svijetli zbog ovih sastojaka.

228086-xxperut-pexels-photo-206296-iff

foto: pexels.com

Obratite pažnju na kožu glave

Kada ste odabrali odgovarajući šampon, važno je i na koji način perete kosu, odnosno kožu glave.

 - Fokus treba da vam bude na koži glave kada perete kosu, da je dobro očistite i nahranite kako bi kosa zdravo rasla. Masirajte šampon oko dva minuta u kožu glave, tako ćete stimulisati cirkulaciju, što je važno za rast - objašnjava frizer.

Pranje

Svakako je dobro da šamponi koji koristite budu od što prirodnijih sastojaka, ali sugurno niste razmišljali o tome da biste ponekad mogli i da operete kosu bez šampona.

- Ne morate uvijek da koristite šampon. Umjesto toga, prosto isperite kosu vodom, zatim nanesite balzam od polovine dlake ka krajevima, pa zatim isperite. To je posebno praktično za one koji često vježbaju ili imaju suhu kosu. Na ovaj način ćete isprati prljavštinu i znoj, a nećete uticati na balans kože glave.

Izvor: Informer.rs

Ne propustite